Svet

Si Đinping: Kina mora da ojača vojsku da bi pobeđivala u ratovima

Kineski predsednik je zatražio od nacionalnih laboratorija da ubrzaju istraživanja na polju vojne tehnologije, tako da Kina ne mora da se oslanja na druge zemlje
Si Đinping: Kina mora da ojača vojsku da bi pobeđivala u ratovima© Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan, File

Kineski predsednik Si Đinping je u susretu sa kineskom vojnom delegacijom, tokom godišnjeg zasedanja parlamenta, istakao da će Kina konsolidovati i unaprediti integrisane nacionalne strateške sisteme i kapacitete, prenosi Rojters.

"Kina mora sistematski da poboljšava sposobnost za rešavanje strateških rizika, da se pridržava strateških interesa i ispunjava strateške ciljeve, kako bi ojačala svoju vojsku i pobeđivala u ratovima", izjavio je kineski predsednik.

On se pojavio u odelu maslinasto zelene boje, podsetivši da vojsku mora da vodi partija i zatražio od nacionalnih laboratorija da ubrzaju istraživanja na polju vojne tehnologije, tako da Kina ne mora da se oslanja na druge zemlje.

"Kina mora bolje da koristi nauku u oblasti vojske, kao i tehnologiju, kako bi ojačala armiju i pobeđivala u ratovima", ocenio je Si.

Si je vrhovni komandant kineske vojske i formalno će biti izabran za predsednika sledeće nedelje, što će mu biti treći mandat.

image
VV inauguration
banner