Svet

Britanskim specijalcima zabranjen TikTok: Strahuju od ruskih i kineskih špijuna

Identiteti pripadnika britanskih specijalnih snaga su državna tajna i njihovo objavljivanje je zabranjeno u medijima
Britanskim specijalcima zabranjen TikTok: Strahuju od ruskih i kineskih špijunawww.globallookpress.com © Sgt. Thoman Johnson/Keystone Press Agency

Svim operativcima Specijalnih vazdušnih snaga Velike Britanije (SAS), zabranjeno je da na svojim telefonima koriste TikTok i druge aplikacije i društvene mreže.

Obaveštajci strahuju da bi zemlje poput Kine i Rusije putem ovih aplikacija mogle da dođu do podataka koji bi mogli da im pomognu u identifikaciji pripadnika specijalnih snaga, skrivenih lokacija u Velikoj Britaniji i inostranstvu, pa čak i da ugroze tajne operacije, prenosi "Dejli mejl".

Upozorenje je izdala obaveštajna i bezbednosna jedinica specijalnih snaga. Identiteti pripadnika britanskih specijalnih snaga su državna tajna i njihovo objavljivanje je zabranjeno u medijima.

Pukovnik Fil Ingram, bivši oficir vojne obaveštajne službe, tvrdi da su aplikacije jedna od najvećih pretnji koje neprijateljske obaveštajne službe koriste za ciljanje pojedinaca.

"Ne radi se samo o podacima koje prikupljaju legalno kada korisnik prihvati odredbe i uslove, već i o dodatnim informacijama koje usput pokupe", kaže Ingram.

"Nijedan pripadnik vojske ne bi trebalo da ima aplikaciju kineskog porekla na bilo kom uređaju, zvaničnom ili privatnom, jer je rizik od kompromitovanja podataka jednostavno prevelik", naveo je on.

Slične zabrane već su donete u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i delovima Evropske unije.

image