Svet

Stižu dolari: MMF zajmi Ukrajini 15,6 milijardi

Razgovori između predstavnika MMF-a i ukrajinskih vlasti bili su produktivni i postignut je veoma dobar napredak, tvrdi predstavnik globalnog zajmodavca
Stižu dolari: MMF zajmi Ukrajini 15,6 milijardiwww.globallookpress.com © Ukraine Presidency/Ukrainian Pre

MMF priprema četvorogodišnji program kreditiranja Ukrajine u vrednosti od 15,6 milijardi dolara, a osoba bliska pregovorima za "Fajnenšel tajms" kaže da je najava kredita Kijevu "neminovna".

Globalni zajmodavac koji je bio pod pritiskom da sastavi sveobuhvatniji paket pomoći za zemlju ekonomski uništenu od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, u saopštenju objavljenom u sredu potvrdio je da su politički razgovori sa ukrajinskim vlastima održani u Varšavi, u Poljskoj, između 8. i 15. marta.

"Razgovori između predstavnika MMF-a i ukrajinskih vlasti bili su produktivni i postignut je veoma dobar napredak ka dogovoru o setu politika koje bi mogle da budu osnova programa podržanog fondovima. Na osnovu toga i mi i vlasti očekujemo da će razgovori biti završeni u narednim danima", rekao je stalni predstavnik MMF-a u Ukrajini Vahram Stepanijan.

Glavni ekonomista investicione banke "Dragon kapital" sa sedištem u Kijevu Olena Bilan ističe da je novi program MMF-a od ključnog značaja — zajedno sa više milijardi dolara koje stižu od drugih stranih partnera, uključujući SAD i EU — da pomogne Ukrajini da "premosti svoj ogroman jaz u budžetu koji je stvorila ruska invazija".

"Prema poslednjim amandmanima budžeta Vlada traži 43 milijarde dolara spoljne budžetske podrške ove godine, uz 32 milijarde dolara u 2022. Iako bi MMF ove godine mogao da obezbedi samo 4 do 5 milijardi dolara, što je samo deo ukupnih potreba za finansiranjem, program će učvrstiti vladinu politiku, pokazati široku podršku Ukrajini i na taj način pomoći da se obezbedi dovoljno finansiranje i od drugih partnera", rekla je Bilan.

Svetska banka je procenila da je u ruskim udarima uništeno više od polovine energetske infrastrukture zemlje, što je pojačalo udar na ukrajinsku ekonomiju.

MMF je prethodno odobrio Ukrajini 2,7 milijardi dolara hitnog finansiranja, a u decembru je odobrio četvoromesečni program za tu zemlju koji ima za cilj da ojača ekonomiju i pripremi je za značajan zajam iz fonda.

Prema podacima koje je u sredu objavilo ukrajinsko ministarstvo finansija, zemlja je od početka SVO dobila oko 25 milijardi dolara podrške za finansiranje budžeta od SAD i EU, koji su daleko najveći donatori.

Ukrajina je od početka sukoba dobila više od 38 milijardi dolara budžetske podrške od stranih zemalja i međunarodnih finansijskih institucija.

image