Ekonomija

Direktorka MMF-a: Započinjanje novog hladnog rata bilo bi neodgovorno

Američki predsednik Džo Bajden treba da reši ključno pitanje u vezi sa tarifama na kinesku robu koje su američke uvoznike koštale milijarde dolara, rekla je Kristalina Georgijeva
Direktorka MMF-a: Započinjanje novog hladnog rata bilo bi neodgovornowww.globallookpress.com © XinHua/Liu Jie

Konfrontacija između Sjedinjenih Američkih Država i Kine dovodi do rascepa svetske ekonomije na suprotstavljene blokove, što bi moglo da dovede do novog hladnog rata, rekla je izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva u intervjuu za "Vašington post".

"Zabrinuta sam zbog sve dubljeg raslojavanja svetske ekonomije. Možda ćemo zbog toga završiti u siromašnijem i manje bezbednom svetu", dodala je ona.

"Preživela sam prvi Hladni rat iza gvozdene zavese i tamo je bilo veoma hladno. Započeti drugi hladni rat bilo bi veoma neodgovorno", istakla je Georgijeva, inače rođena u Bugarskoj.

Ona je navela da američki predsednik Džo Bajden tek treba da reši ključno pitanje u vezi sa tarifama na kinesku robu, koje su američke uvoznike koštale milijarde dolara. 

"Važno je pažljivo razmotriti svaku akciju jer kada jednom pustite duha iz boce, teško ga je vratiti nazad", poručila je Georgijeva. 

Iz MMF-a ranije su saopštili da su globalna ekonomska predviđanja sumornija u odnosu na prethodni mesec, a za takve prognoze okrivili su zaoštravanje monetarne politike koje je izazvano rasprostranjenom visokom stopom inflacije, sporim rastom u Kini, kao i prekidima u lancu snabdevanja.

"Izazovi sa kojima se suočava svetska ekonomija su veliki, a slabljenje ekonomskih pokazatelja ukazuje na pretstojeće izazove", dodali su iz MMF i zaključili da je trenutno političko okruženje "neobično neizvesno".

image