Ekonomija

Zimska recesija kuca na vrata: Ekonomija Evrope u slobodnom padu

Očekuje se da će inflacija dugo ostati visoka
Zimska recesija kuca na vrata: Ekonomija Evrope u slobodnom paduNone © Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Evropska komisija očekuje da će se Evropska unija i evrozona  finansijski "skupiti" u poslednjem kvartalu ove godine i prvom kvartalu 2023. godine - što predstavlja tehničku recesiju, pre nego što se vrate na pozitivan rast sledećeg proleća.

Prognoze rasta za 2023. smanjene su na 0,3 odsto i u EU i u evrozoni, što je smanjenje od preko jedan procentni poen u odnosu na prethodne procene u julu. Smanjenje rejtinga je uglavnom posledica ruske vojne operacije u Ukrajini i sankcija koje je EU uvekla Moskvi i tako pogorša energetsku krizu i podstaklao inflaciju, kao i pooštravanja finansijskih uslova i narušavanja poslovnog poverenja.

"Visoke cene energenata i divlja inflacija sada uzimaju svoj danak i suočavamo se sa veoma izazovnim periodom i socijalno i ekonomski", rekao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni.

Očekuje se da će tri zemlje doživeti negativan rast 2023. godine: Nemačka za 0,6 odsto, Letonija za 0,3 odsto i Švedska za 0,6 odsto, prenosi "Politiko".

Očekuje se da će samo četiri zemlje porasti iznad jednog procenta — Irska, Malta, Rumunija i Bugarska, dok će ostale imati jedan procenat ili manje.

U međuvremenu, očekivanja BDP-a za ovu godinu povećana su na 3,2 procenta u evrozoni i 3,3 procenta za EU ​​u celini, u odnosu na 2,6 i 2,7 ranije, uglavnom zbog snažnog učinka u sektoru usluga, pošto su potrošači požurili da potroše ono što su uštedeli tokom pandemije.

Izvršna vlast EU dala je i svoju prvu prognozu za 2024. prema kojoj će u evrozoni rast biti do 1,5 odsto, odnosno 1,6 odsto u čitavoj EU. Komisija takođe očekuje da će inflacija ostati viša u dužem periodu nego što se mislilo, na 8,5 odsto u evrozoni ove godine i 6,1 odsto sledeće godine, iznad ranije prognoziranih 7,6 i 4 odsto.

Slično tome, sada se očekuje da će cene u EU porasti za 9,3 odsto na godišnjem nivou i ostati na visokom nivou od 7 odsto u 2023. – u odnosu na 8,3 odsto i 4,6 odsto ranije.

Rast zaposlenosti će se takođe zaustaviti 2023. godine, preokrenuvši tako trend koji je doveo zaposlenost u Uniji na rekordne nivoe nakon pandemije. Nezaposlenost će porasti na 7,2 odsto u evrozoni i 6,5 odsto u EU 2023. godine.

image