Svet

Japan u februaru kupio rusku naftu iznad gornje granice cene

Japan je prošlog meseca od Rusije kupio oko 232.700 barela nafte, dok je ukupna vrednost uvoza iznosila 15.945 miliona dolara
Japan u februaru kupio rusku naftu iznad gornje granice ceneGetty © Photo by Craig H. Hartley/POOL/Getty Images

Japan je kupio naftu od Ruske Federacije u februaru po prosečnoj ceni od 68,5 dolara po barelu, što je više od gornje granice cene koju je Tokio zajedno sa drugim zemljama odredio za rusku naftu, isključujući isporuke iz projekta Sahalin-2, navodi se u statistici japanskog Ministarstva finansija.

Prema navodima Ministarstva, Japan je u februaru od Rusije kupio oko 232.700 barela nafte. Ukupna vrednost uvoza nafte iznosila je 2.125 milijardi jena (15.945 miliona dolara). Shodno tome, cena jednog barela iz ove serije iznosila je 68,52 dolara, što premašuje gornju granicu cene ruske nafte koju su odredile zemlje G7 na 60 dolara po barelu.

Japan se pridružio drugim zemljama G7 u primeni mehanizma ograničenja cena nafte u Rusiji. Međutim, napravio je izuzetak za snabdevanje iz projekta Sahalin-2, čiji je glavni proizvod LNG, a isporuke nafte su vezane za gasne ugovore. Iz Sahalina-2, Japan dobija oko devet odsto ukupnog uvoza LNG, dok ruski gas čini oko tri odsto ukupne proizvodnje električne energije.

Podsetimo, Ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije ove zemlje objavilo je da je Japan odlučio da ponovo kupuje rusku naftu.

Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku (IEA), izvoz ruske nafte porastao je u januaru na 8,2 miliona barela dnevno, približavajući se "rekordu svih vremena" postavljenom u februaru 2020. godine, uprkos talasu sankcija uvedenih Moskvi.

image