Svet

”Špigl”: Nemačkoj maloprodajnoj industriji preti katastrofa

Nije isključena mogućnost da dođe do talasa zatvaranja prodavnica, upozoravaju iz Udruženja trgovaca
”Špigl”: Nemačkoj maloprodajnoj industriji preti katastrofa© Unsplash

Nemačka maloprodajna industrija je u opasnosti zbog rasta troškova energije i velikog pada potrošnje, piše "Špigl".

Prema procenama Udruženja trgovaca, male prodavnice u gradskim centrima biće prve koje će se suočiti sa rizikom od bankrota. 

Oni navode da bi finansijsku pomoć koju je namačka vlada obećala građanima i privredi, trebalo usmeriti i na maloprodajnu industriju. 

"Ukoliko se to ne dogodi, suočićemo se sa katastrofom u mnogim urbanim centrima", upozorili su iz udruženja i dodali da ne isključuju mogućnost da dođe do talasa zatvaranja prodavnica.

Trgovci su istakli da bi kriza mogla da se izbegne investicijama i novim "kreativnim idejama", ali da je za tako nešto potrebna saradnje maloprodajne industrije i vlasti.

Iz udruženja su naveli da "vreće sa novcem sigurno neće biti punije u skorije vreme", te da je neophodno udruživanje svih aktera - od gradskih rukovodstava, preko marketinških agencija, maloprodaje i gastronomije, do kulturnih institucija i građana.

Federalni zavod za statistiku ranije je izvestio da je prodaja hrane u Nemačkoj dostigla najniži nivo od 2017. godine, kao i da su na udaru tekstilna i građevinska industrija. 

image