Svet

Si Đinping: Odnosi Kine i Rusije jedan od glavnih prioriteta naše diplomatije

Moskva i Peking se drže koncepta večnog prijateljstva, obostrano korisne saradnje, kao i da se bilateralni odnosi zasnivaju na principima nesvrstanosti, nekonfrontacije i neusmeravanja prema trećim licima, rekao je kineski predsednik
Si Đinping: Odnosi Kine i Rusije jedan od glavnih prioriteta naše diplomatijeGetty © (Photo by Feng Li/Getty Images

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je da su Kina i Rusija najveći susedi, strateški partneri, vodeće svetske sile, stalne članice Saveta bezbednosti UN i da obe zemlje vode nezavisnu spoljnu politiku.

"Odnose Kine i Rusije smatramo jednim od glavnih prioriteta u diplomatiji. Kinesko-ruski odnosi se razvijaju po jasnoj istorijskoj logici i na moćnom unutrašnjem pokretaču. Već deset godina bilateralna saradnja se dinamično razvija u svim pravcima i sigurnim koracima ulazi u novu eru", naveo je Si u članku u Ruskoj gazeti, uoči današnje posete Moskvi.

Prema njegovim rečima, ove dve zemlje se drže koncepta večnog prijateljstva i obostrano korisne saradnje, kao i da se bilateralni odnosi zasnivaju na principima nesvrstanosti, nekonfrontacije i neusmeravanja prema trećim licima.

"Kina i Rusija čvrsto podržavaju jedna drugu da idu putem razvoja u skladu sa nacionalnim intreresima, u sprovođenju razvoja i preporoda. Zrele i stabilne bilateralne veze stalno dobijaju novu snagu i služe kao orijentir za novu vrstu međudržavnih odnosa koje karakteriše međusobno poštovanje, miran suživot i uzajamno korisna saradnja", naveo je on.

Si je istakao da njegova predstojeća poseta Rusiji ima za cilj jačanje prijateljstva, saradnje i mira, kao i da je spreman da zajedno sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom iznese nove planove i mere u ime otvaranja novih perspektiva za kinesko-ruske odnose.

Strane čine arhitekturu sveobuhvatne saradnje

Kineski lider je dodao da zahvaljujući zajedničkim naporima dveju zemalja, trgovinski promet u 2022. godini iznosio rekordnih 190 milijardi dolara i da je povećan za 116 odsto u odnosu na pre deset godina.

"Kina se 13 uzastopnih godina pozicionirala kao najveći trgovinski partner Rusije. Obim zajedničkih investicija između dveju zemalja nastavlja da raste. Uspešno se realizuje niz strateški značajnih projekata saradnje u oblasti energetike, svemira, vazduhoplovstva i saobraćajne povezanosti", naveo je.

Kako je Si naveo, međuregionalna saradnja ubrzano dobija na zamahu i da se sve ovo ne donosi samo korist običnim ljudima, već i daje "nepresušan podsticaj razvoju obeju zemalja".

Tradicionalno prijateljstvo raste iz dana u dan

Uoči 20. godišnjice Ugovora o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji između Kine i Rusije, predsednik Vladimir Putin i ja smo odlučili da proširimo i ispunimo Ugovor relevantnim sadržajem, uzimajući u obzir savremene realnosti, rekao je kineski predsednik.

"Uspešno održavanje tematskih godina rusko-kineske saradnje u osam oblasti uzdiže prijateljstvo i saradnju na nove visine. Narodi naših zemalja pružili su jedni drugima materijalnu i moralnu podršku u borbi protiv korona virusa, što je još jedan dokaz kako se poznaju prijatelji u nevolji", istakao je Si.

Bliska saradnja u međunarodnoj areni 

Si je naglasio da Kina i Rusija čvrsto podržavaju međunarodni sistem usredsređen na UN i svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu, kao i osnovne norme i principe međunarodnih odnosa zasnovanih na ciljevima i principima Povelje UN.

"Sprovodimo blisku koordinaciju i interakciju u okviru UN, ŠOS, BRIKS, G20 i drugim međunarodnim platformama. Ulažemo zajedničke napore u pravcu demokratizacije međunarodnih odnosa. Stranke preduzimaju efikasne korake za sprovođenje istinske multipolarnosti, razvijanje univerzalnih ljudskih vrednosti i zalaganje za formiranje međunarodnih odnosa novog tipa i zajednice zajedničke sudbine čovečanstva", dodao je kineski lider.

On je naveo da su "više od 70 godina kinesko-ruski odnosi prošli veoma težak put, osvrćući se na prošlost, shvatajući da sadašnji nivo kinesko-ruskih odnosa nije bio lak, i da treba pažljivo održavati prijateljstvo Kine i Rusije".

Prema njegovim rečima, predlog Pekinga kako da se postigne mirovno rešenje za Ukrajinu odražava globalne stavove, kao i da dolaženje do prihvatljivih rešenja nije lako.

''Složeni problemi nemaju jednostavna rešenja", dodao je.

Kina je 24. februara objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o ratu u Ukrajini i poziva na prekid neprijateljstava i mirovne pregovore.

U dokumentu pod nazivom "Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize", koji je objavljen onlajn, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.

U dokumentu se navodi sledećih 12 tačaka - poštovanje suvereniteta svih zemalja, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta, prekid neprijateljstava, nastavak mirovnih pregovora, rešavanje humanitarne krize, zaštita civila i ratnih zarobljenika, očuvanje bezbednosti nuklearnih elektrana, smanjenje strateških rizika, olakšavanje izvoza žitarica, zaustavljanje jednostranih sankcija, održavanje industrijskih i lanaca snabdevanja stabilnim, kao i promovisanje postkonfliktne obnove.

image