Svet

Članovi Sinoda UPC stigli kod Zelenskog

Članovi Sinoda apelovali su na ukrajinskog predsednika da prekine njihov progon i žele da mu lično objasne trenutnu situaciju, rekao je načelnik Informativno-prosvetnog odeljenja Sinoda UPC episkop Kliment
Članovi Sinoda UPC stigli kod Zelenskogwww.globallookpress.com © Serg Glovny/ZUMAPRESS.com

Članovi sinoda kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) stigli su kod ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog kako bi mu preneli stav Crkve.

"Članovi Svetog sinoda UPC, na čelu sa njegovim blaženstvom mitropolitom Onufrijem, stigli su u kabinet predsednika Ukrajine kako bi rukovodstvu države preneli stav Ukrajinske pravoslavne crkve", navodi se na Telegramu.

Ukrajinski medij "Strana.ua" objavio je da su članovi Sinoda koji su se okupili u kancelariji Zelenskog zatražili lični sastanak sa njim.

"Članovi Sinoda su napisali apel predsedniku Vladimiru Zelenskom i žele da mu lično objasne trenutnu situaciju. Ovaj apel je veoma važan za sveti sinod UPC i od toga koliko zavisi dalje delovanje Sinoda, vlada države će odgovoriti na stav milion vernika", rekao je načelnik Informativno-prosvetnog odeljenja Sinoda, episkop Kliment.

Kako se navodi, članovima Sinoda UPC naređeno je da napuste teritoriju kancelarije Zelenskog zbog vazdušne uzbune.

Jedan od članova Sinoda rekao je da su "došli u nadi da će se sastati sa ukrajinskim predsednikom, kao i da čekaju više od dva sata, ali da ga trenutno vazdušni napad sprečava da se sastane sa njima".

Svetski savet crkava osudio kampanju protiv Kijevsko-pečerske lavre

Svetski savet crkava (SSC) saopštio je da su postupci ukrajinskih vlasti u vezi sa Kijevsko-pečerskom lavrom usmereni protiv Crkve i da postavljaju ozbiljna pitanja u vezi sa poštovanjem verskih sloboda.

"SSC zabrinut je i tužan zbog izveštaja o navodnim akcijama protiv UPC. Nažalost, ovakve akcije, uključujući i one protiv monaške zajednice UPC drevne Kijevsko-pečerske lavre, izgledaju kao da su uperene protiv same crkve. Radnje preduzete protiv UPC postavljaju ozbiljna pitanja u vezi sa poštovanjem slobode veroispovesti ili uverenja", rekao je generalni sekretar saveta Džeri Pilej.

Kako se navodi u saopštenju, savet veruje u važnost "zaštite prisustva i svedočenja Crkve, gde god ona bila, dok se propoveda milost, mir i ljubav Božija svetu".

image