Svet

Izrael odbio razgovor sa Ukrajinom i peti put

Medvedev upozorio na diplomatski igru Izraela
Izrael odbio razgovor sa Ukrajinom i peti putAP © Tanjug/AP Photo/ Tsafrir Abayov

Izrael je odbio ukrajinski zahtev da se obavi telefonski razgovor između izraelskog ministra odbrane Benija Ganca i njegovog ukrajinskog kolege Oleksija Reznjikova, prenosi izraelski "Harec" pozivajući se na anonimne izvore.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da je Izrael otkazao razgovor koji je zakazan na njihovu inicijativu nekoliko dana ranije.

Zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev u ponedeljak je izjavio da bi Izrael "uništio svoje diplomatske odnose" sa tom zemljom ukoliko bi isporučio oružje Ukrajini.

Ganc i Reznjikov poslednji put su razgovarali u aprilu.

Novi razgovor bio je zakazan za 24. avgust, ali je pomeran čak pet puta, saznaje "Harec" iz ukrajinskih izvora. Isti izvor tvrdi da je do poslednjeg pomeranja došlo u ponedeljak, svega nekoliko sati pre nego što je trebalo da bude održan, iako je Izrael bio inicijator tog razgovora. Izraelski zvaničnici odbacili su ove tvrdnje.

U saopštenju koje je izdao Gancov kabinet stoji da oni ne komentarišu ministrov raspored, dok su njihove kolege u Kijevu rekle da nemaju nikakvu informaciju o razgovoru zakazanom za ponedeljak.

Izraelski ministar za dijasporu Nahman Šaj podržao je slanje naoružanja Ukrajini, a tu odluku je obrazložio iranskom podrškom Rusiji u ukrajinskom sukobu.

"Ovog jutra objavljeno je da Iran šalje balističke rakete Rusiji. Više nema nikakvih gde Izrael treba da stoji u ovom krvavom konfliktu", napisao je on na Tviteru u nedelju.

Rusija i Iran demantovali su da se iransko naoružanje koristi u ukrajinskom sukobu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija korsti samo oružje domaće proizvodnje.

image