Rusija

Medvedev poručio Izraelu: Ako isporučite oružje Kijevu, proglasite Banderu za heroja

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev kaže da bi naoružavanje Ukrajine uništilo odnose Rusije i Izraela
Medvedev poručio Izraelu:  Ako isporučite oružje Kijevu, proglasite Banderu za heroja© Unsplash

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev poručio je da će Izrael napraviti veliku grešku ako isporuči oružje Ukrajini i da će taj korak uništiti međudržavne odnose sa Rusijom. 

"Izgleda da će Izrael isporučiti oružje kijevskom režimu. Veoma nepromišljen potez. To će uništiti sve međudržavne odnose između naših zemalja", napisao je Medvedev na Telegramu.

Istovremeno, on je naglasio da ne tvrdi bez razloga da su banderovci bili i ostali nacisti.

"Dovoljno je da se pogleda simbolika njihovih savremnih poslušnika. Ako isporuče oružje, onda je vreme da Izrael proglasi Banderu i Šuheviča svojim herojima", poručio je Medvedev.

Izraelski ministar za pitanja dijaspore Nahman Šaj juče je predložio da ta zemlja počne da pruža vojnu pomoć Ukrajini, po uzoru na SAD i druge zemlje članice NATO-a.

Ime Romana Šuheviča, zajedno sa imenom Stepana Bandere, neraskidivo je povezano sa konceptom ukrajinskog nacionalizma. Ukrajinski istoričari smatraju Romana Šuheviča "herojem koji se neustrašivo borio za nezavisnost i jedinstvo Ukrajine.

Šuhevič i njegova vojska, kako se procenjuje, ubili su od 100 do 150.000 Poljaka, Jevreja, Čeha i Rusa, kako bi "očistili teritoriju" na kojoj bi se Ukrajinci kasnije naselili.

Ubijao i Ukrajince koji nisu pristali da sarađuju s njim.

Slično Šuheviču, Stepan Bandera koji je rođen u tadašnjoj Austro-Ugarskoj, današnjoj Ivano-Frankovskoj oblasti u zapadnoj Ukrajini, jačao je ukrajinski nacionalizam.  Bandera je bio lider Organizacije ukrajinskih nacionalista koja je osnovala 1942 Ukrajinsku ustaničku armiju koja je sarađivala sa Hitlerovom vojskom i ratovala protiv Crvene armije.

Još kao student, Bandera je bio aktivan učesnik kulturno-društvenog života Ukrajinaca, koji je, inače, bio veoma dobro organizovan i većinom ilegalan.

U tom periodu desio se niz terostističkih akcija i Bandera je, zajedno sa nekim svojim saradnicima, osuđen na smrtnu kaznu zbog nekoliko ubistava, ali je bio i pomilovan. Krajnji cilj ove borbe bila je nezavisna ukrajinska država, koja je naposletku i proglašena 30. juna 1941.

Sam Bandera je uhapšen i deportovan u koncentracioni logor Zaksenhauzen u Nemačkoj gde je boravio sve do 1944. godine. Nakon Drugog svetskog rata Bandera je izašao iz logora, ali je bio primoran da napusti Ukrajinu i živeo je u Nemačkoj do kraja života. 

 

image