Svet

Američki kongresmen zahteva odgovore o "katastrofalnom povlačenju" iz Avganistana

"Više od 18 meseci nakon pada Kabula, brojna ključna pitanja o povlačenju ostaju bez odgovora", napisao je Majkl Mekol u pismu Stejt departmentu
Američki kongresmen zahteva odgovore o "katastrofalnom povlačenju" iz AvganistanaGetty © Photo by Alex Wong/Getty Images

Šef komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa Majkl Mekol zahtevao je od američkog Stejt departmenta da do 23. marta dostavi dokumente o "katastrofalnom povlačenju" američkih trupa iz Avganistana.

"Trećeg marta sam vam pisao u vezi sa kontinuiranim odbijanjem Stejt departmenta da sarađuje sa Komitetom koji je tražio dokumenta i podatke u vezi sa katastrofalnim povlačenjem trupa iz Avganistana. U vezi s tim, imperativ je da obezbedite sve tražene informacije pre vašeg govora pred komitetom zakazanog za 23. mart", naveo je Mekol u pismu državnom sekretaru Entoniju Blinkenu.

Mekol je naglasio da će Komitet, ukoliko rok ne bude ispoštovan, zahtevati dokumenta sudskim pozivom. 

"Više od 18 meseci nakon pada Kabula, brojna ključna pitanja o povlačenju ostaju bez odgovora", napisao je kongresmen.

Blinken će odgovarati na pitanja poslanika o spoljnoj politici SAD u četvrtak, 23. marta na konferenciji pod nazivom "Stanje američke diplomatije 2023. godine – rastući sukobi, budžetski problemi i takmičenje velikih sila".

Kako Mekol podseća u pismu, komitet od Stejt departmenta traži dokumente u vezi sa povlačenjem američkih trupa iz Avganistana od avgusta 2021. godine, ali zahtevi do sada nisu u potpunosti ispunjeni. 

Mekol je nazvao propust Odeljenja da dostavi dokumente komitetu i njegovo obrazloženje "neprihvatljivim i nerazumnim", prenosi "Hil".

Talibanski pokret krenuo je u operaciju velikih razmera uspostavljanja kontrole nad Avganistanom u proleće 2021, nakon što je Vašington najavio planove za povlačenje trupa iz zemlje.

Prodrli su u glavni grad Kabul 15. avgusta 2021. godine, dok je avganistanski predsednik Ašraf Gani pobegao iz zemlje.

Talibani su 7. septembra 2021. godine objavili privremenu vladu, koju nije priznala nijedna država.

image