Svet

Guru ateizma, Ričard Dokins, kritikovao rodnu ideologiju: "Kao biologa, ne zanimaju me te gluposti"

Veoma je uznemirujuć način na koji je manjina uspela da preuzme javni i akademski diskurs kako bi pričala neutemeljne gluposti, upozorio je britanski mislilac
Guru ateizma, Ričard Dokins, kritikovao rodnu ideologiju: "Kao biologa, ne zanimaju me te gluposti"© Photo by Don Arnold/Getty Images

Poznati britanski mislilac, evolucioni biolog, filozof i istaknuti ateista Ričard Dokins kritikovao je rodnu ideologiju i osudio "društveno osvešćeno maltretiranje" žena poput autorke "Harija Potera" Džej Kej Rouling zbog njene feminističke kritike transrodnog pokreta na Zapadu.

Profesor emeritus Univerziteta Oksford je, gostujući u emisiji Pirsa Morgana na "Tok TV", kritikovao savremenu intelektualnu klimu na univerzitetima i dominantni javni diskurs koji diktiraju liberalni aktivisti, posebno povodom rodne ideologije i pitanja transrodnosti.  

"To je maltretiranje. Videli smo kako su maltretirali Džej Kej Rouling", istakao je on i dodao da je "veoma uznemirujuć način na koji je ta manjina uspela da preuzme javni diskurs kako bi pričala neutemeljne gluposti".

On je naveo da u toj debati staje na stranu nauke, i da ga, kao biologa, priče ljudi koji insistiraju da postoji preko 100 polova ne zanimaju.

"Postoje dva pola. Ako želite možete da razgovarate o rodu, ali to je subjektivno", ocenio je on. 

Nakon što je kritikovala ekstremističke zahteve i izjave "društveno osvešćenih" liberalnih aktivista koji pozivaju na ukidanje biološke kategorije žene, Džej Kej Roling je bila "otkazivana" i zlostavljana na društvenim mrežama.

Kako navodi, nakon što su aktivisti iz odmazde na Tviteru otkrili adresu prebivališta njene porodice, dobijala je i brojne pretnje smrću.

"Apsolutno verujem da postoji nešto opasno u ovom pokretu i da se on mora osporiti", izjavila je Rouling prošle nedelje povodom rodne ideologije za koju ističe da je "pokret protiv žena".

image