Svet

Moralna dilema trans aktivista: Teška srca pozivaju na bojkot nove video igre o Hariju Poteru

Ko god se ovih dana ne pozicionira kritički prema "Nasleđu Hogvortsa", rizikuje da bude označen kao transfobičan, piše nemački "Špigl"
Moralna dilema trans aktivista: Teška srca pozivaju na bojkot nove video igre o Hariju PoteruGetty © Andreas Rentz / Staff

Mnogi obožavatelji franšize o Hariju Poteru željno su iščekivali dugo najavljivanu video igricu "Nasleđe Hogvortsa". Ipak, trans aktvisti na društvenim mrežama pozvali su na bojkot igre i naveli da "nije moralno kupovati sadržaje inspirisane pričom o Hariju Poteru zbog stavova autorke Džej-Kej Rouling". 

"Ko god se ovih dana ne pozicionira kritički prema 'Nasleđu Hogvortsa' rizikuje da bude označen kao transfobičan na Tviteru", piše nemački "Špigl".

Kako prenosi "Blumberg", igra je jedna od najiščekivanijih u 2023. godini, a čini se da će biti i jedna od najprofitabilnijih.

Mećutim, pojedini fanovi navode da "ne mogu da pomire svoju ljubav prema svetu mašte za koji su toliko vezani sa političkim stavovima žene koja ga je osmislila". 

"Zabranjeni" stavovi Džej-Kej Rouling

"Kontroverzne izjave" zbog kojih liberalni aktivisti na društvenim mrežama žele da ukinu i ponište poznatu autorku i sve što je u vezi sa njenim delom, zapravo su tvrdnje da bi brisanje kategorije biološkog pola imalo katastrofalne posledice na društvo. U praksi bi, smatra ona, tvrdnja da svako može da izabere svoj rod mogla da ugrozi sigurnost mnogih žena.

Džej-Kej Rouling, koja je i sama bila žrtva seksualnog zlostavljanja, između ostalog, ne podržava da transrodne žene budu smeštane u ženske zatvore, zato što bi to, kao što je pokazao nedavni slučaj transrodnog silovatelja u škotskom zatvoru, dovelo mnoge žene u opasnost. 

Autorku onlajn aktivisti optužuju za "transfobiju" još od 2018. godine, piše "Blumberg", a 2020. godine, ona je objavila esej koji se bavi pitanjima roda u kojima je navela da je odbila da se prikloni pokretu za koji veruje da dokazivo šteti ženama". Rouling je takođe govorila protiv škotskog zakona koji bi pojednostavio promenu pola u matičnoj knjizi rođenih. 

Transrodne veštice i čarobnjaci nisu dovoljni

Kompanija "Avalanš" započela je razvoj igre "Nasleđe Hogvortsa" 2017. godine, a nakon "kontroverzi" sa Džej-Kej Rouling najavljeno je da će "nova video igrica dozvoljavati igračima da se izjasne kao transrodni".

Najavljena igrica "Nasleđe Hogvartsa" odvija se u 19. veku i dozvoljavaće igračima da kreiraju likove sa muškim ili ženskim glasovima po svojoj želji, bez obzira na rod likova u igri i tražiće od igrača da se sami izjasne da li su "veštica" ili "čarobnjak", preneo je Tanjug.

Pored toga, kompanija je odlučila "da bude inkluzivnija" i doda transrodnog lika u "Nasleđe Hogvortsa", piše "Blumberg". Jedan od likova igre koji se ne može igrati, barmen po imenu Sirona Rajan, sada je trans žena.

Autorka nije bila uključena u razvoj video igre, ali još poseduje licencu za Harija Potera i imaće koristi od prodaje.

"Ne smemo joj dozvoliti da bude prisutna u našem društvu"

Džesi Erl, transrodna žena, spisateljica i jutjuberka pozvala je na bojkot igre.

"Ovo znači da ćemo mi kao kultura nastaviti da se držimo onoga što Džej-Kej Rouling stvara i da ćemo joj dozvoliti da bude prisutna u našem društvu", rekla je Erl u intervjuu za Blumberg.

Erl je, kako se navodi, odrasla zaljubljena u seriju i čak je svojoj mački dala ime po liku iz knjiga.

Odricanje od Harija Potera je za nju bilo bolno, ali bi nastavak pružanja podrške i pažnje Rouling je još gori, dodaje ona.

"Moj idealni svet je da jednostavno prestanemo da pričamo o njoj, prestanemo da pričamo o igri, prestanemo da pričamo o Hariju Poteru. Neću vam reći da ste transfobni ako kupite tu igricu, ali bih se zapitala da li ste naš saveznik", rekla je Erl, prenosi "Blumberg".

Bojkot igre je naša moć da napravimo promenu, navodi trans nebinarna Vivijen P. Lavkraft, dreg kraljica koju inspirišu video igre, "Špigl".

"Nadam se da će, ako dođe do bojkota, poslovni ljudi shvatiti da više ne mogu da zarađuju od dela transfobičnih, rasističkih ili homofobičnih autora. Nadam se da će Rouling sesti i pozabaviti se sopstvenim problemima", dodaje ona. 

Ipak, sudeći po broju igara koje su već prodate, kao i medijskoj pažnji koju "Nasleđe Hogvortsa" ima, pozivi na bojkot nisu urodili plodom.

"Mislim da je bilo toliko mnogo ranih narudžbina ove nove igre zato što trenutno potoji vakum na tržištu veliih izdanja visokobudžetnih igara, rekao je za Blumberg Pirs Harding-Rols, direktor istraživanja u kompaniji za igre i medijsku analitiku "Amper analisis".

Harding-Rols je rekao da ne očekuje da će stavovi Džej-Kej Rouling i komentari trans aktvista imati mnogo uticaja na komercijalne performanse igre.

"Budžet za "Nasleđe Hogvortsa" nije bio mali, ali će im se, izgleda, isplatiti", navodi analitičar. 

image