Svet

Nova hajka na pravoslavlje: Zabranjen pristup moštima u Kijevsko-pečerskoj lavri

U totalitarnom režimu u sovjetsko vreme, ateističke vlasti su vršile slične provere moštiju, skrnavili su svetinje, vadili mošti iz kovčega, a sa njih su skidali odore radi detaljnog pregleda, navodi se u saopštenju Moskovske patrijaršije
Nova hajka na pravoslavlje: Zabranjen pristup moštima u Kijevsko-pečerskoj lavriGetty © Brendan Hoffman / Stringer

Ukrajinsko Ministarstvo kulture je rešilo da proveri očuvanost "kulturnih dobara" tj. "muzejskih eksponata" koje ta država ima, pa je zabranilo pristup moštima svetih u pešterama Kijevsko-pečerske lavre.

"Na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre počela je sa radom komisija Ministarstva kulture, koja utvrđuje 'nivo očuvanosti muzejskih eksponata'", javio je ukrajinski list "Strana".

Naime, zabrana je uvedena jer je Ministarstvo kulture formiralo komisiju za proveru stepena očuvanosti "kulturnih dobara", i monahe Lavre samo dan pre stupanja odluke na snagu, pismom obavestili o zatvaranju peštera, u kojima se nalaze mošti svetitelja.

"Biće zabranjen pristup svetim moštima, koje oni nazivaju 'muzejskim eksponatima'", saopštio je načelnik informativno-prosvetnog odeljenja kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) mitropolit Nižinski i Prilucki Kliment.

U pismu nije naznačen rok rada komisije, a osim pešterama, biće zabranjen pristup Hramu Vozdviženja Časnog Krsta, crkvi posvećenoj Četrdesetorici mučenika i Crkvi Svih prepodobnih Pečerskih otaca, takozvanom Toplom hramu.

"U narednom periodu u ovim crkvama se neće održavati bogosluženja, molitve, niti drugi duhovni događaji koji se decenijama održavaju svakodnevno", dodao je mitropolit.

Međutim, komisija je istog dana napustila Bliske peštere, i brojni verni narod se vratio i moli se kod moštiju, javilo je informativno odeljenje UPC. Dalekim pešterama pristup nije ni bio zabranjen, pretpostavlja se da će kasnije "izvršiti inspekciju" istih.

Metode ukrajinskog Ministarstva kulture za utvrđivanje bezbednosti svetih moštiju koje se čuvaju u Lavri je krajnje zabrinjavajuće, s obzirom na to da ministar kulture Ukrajine Tkačenko nazvao netruležne mošti prepodobnih otaca Kijevskih peštera "kulturnim vrednostima" i "muzejskim eksponatima", saopštilo je Odeljenje za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije.

"Uostalom, u totalitarnom režimu u sovjetsko vreme, ateističke vlasti su vršile slične provere moštiju. Ove kampanje su bile praćene skrnavljenjem svetinje, mošti su vađene iz kovčega a sa njih su skidane odore radi detaljnog pregleda", navodi se u saopštenju.

Zatvaranje peštera je neviđena manifestacija ograničenja prava ukrajinskih vernika, dodala je Moskovska patrijaršija.

Kanonska UPC sazvala je 20. marta sinod u vezi sa alarmantnom situacijom oko manastira. Višemilionska pastva čekala je rezultate ovog sastanka. Međutim, sudbonosni sastanak završio se na neočekivan način.

Bez posrednika

Blokada na putu ka centru Kijeva, betonska barijera i bodljikava žica. Na jednoj strani - mala grupa pravoslavnih episkopa, na drugoj - muškarci naoružani automatskim oružjem. Takva slika mogla se videti 20. marta u samom centru Kijeva, prenose "RIA Novosti".

Ujutru, pre nego što su se monasi Lavre uputili do ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, da s njim porazgovaraju lično, bez posrednika, održan je sastanak sinoda u rezidenciji poglavara kanonske UPC. Glavno pitanje je situacija oko Kijevsko-pečerske lavre.

Naime, manastir je u potpunosti u vlasništvu države i zvanično kao nacionalni rezervat. Njen glavni deo, takozvana Donja lavra, bio je u slobodnoj upotrebi UPC. Međutim, 10. marta uprava muzeja je obavezala monahe da napuste teritoriju do 29. marta.

Komentarišući svoju odluku, nadležni su se pozvali na zaključke resorne komisije koja je otkrila veći broj prekršaja koje je manastir učinio prilikom korišćenja državne imovine. Nisu precizirali šta tačno.

UPC je saopštila da se zahtev vlasti ne može ispuniti. Ovo nije zahtev, već "ultimatum bez ikakvog objašnjenja", smatra UPC.

Kako bi predsedniku preneli svoj stav, sveštenstvo je odlučilo da razgovara sa njim lično. Da bi to uradili, odmah nakon sastanka 20. marta, članovi sinoda uputili su se u Bankovu ulicu, u kancelariju Zelenskog.

Službenik obezbeđenja tražio im je da podnesu pismenu prijavu za registraciju, a istu stvar im je kasnije predložio i službenik administracije Zelenskog. Ali episkopi su to jednoglasno odbili i nastavili da insistiraju na ličnom sastanku.

Čak ni izjava pres sekretara predsednika Sergeja Nikiforova da se šef države neće sastati sa sveštenstvom nije imala efekta.

"Članovi sinoda žele da predsedniku lično objasne situaciju. Dalje delovanje Sinoda zavisi od toga koliko adekvatno državni vrh reaguje na stav milion vernika", rekao je načelnik Informativno-prosvetnog odeljenja Sinoda UPC mitropolit Nežinski i Prilučki Kliment.

Predsednik ćuti

Čekajući predsednika, predstavnici sveštenstva UPC, od kojih su neki u devetoj deceniji života, stajali su na ulici skoro dva sata.

Međutim, sirene za vazdušni napad, koje su se, kako lokalni mediji javljaju, oglasile jedino u Kijevu, primorale su monahe da napuste taj prostor.

"Nažalost, nemamo mogućnosti da čekamo dalje, ali se nadamo da će se ovaj susret održati u budućnosti", rekao je poglavar UPC mitropolit kijevski Onufrije.

Prema njegovim rečima, episkopi došli da "iskažu pažnju i poštovanje" i da bi voleli da se i prema njima postupa na taj način. Mitropolit Kliment je zauzvrat napomenuo da će UPC nastaviti da traži dijalog sa vlastima.

Mnogo nejasnoća

Želja sveštenstva UPC je sasvim razumljiva — u situaciji oko Kijevsko-pečerske lavre zaista ima mnogo nejasnoća.

S jedne strane, iguman manastrira Pavle i njegova bratija rekli su da će u manastiru ostati do kraja. Međutim, poslednjih dana mediji javljaju da su neki od monaha već otišli, a i lične stvari monaha uveliko se iznose iz manastira. Kako ih država ne bi otela, monasi je dele vernom narodu.

S druge strane, ni političari nemaju jedinstven stav. Na primer, poslanik Vrhovne rade Nikita Poturajev preti braći "patriotskom omladinom" koja će 29. marta doći da istera monahe.

Sa druge strane, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Aleksej Danilov rekao je da nikog neće uznemiravati, premda nije precizirao kako će država postupiti 29. marta kada ističe rok da monasi napuste manastir.  

Ukrajinski ministar kulture Oleksandar Tkačenko poziva da se iz manastira izbaci samo rukovodstvo UPC, a obične monahe poziva da pređu u raskolničku strukturu stvorenu 2018. godine.

Neka bude što biti ne može

Ukrajinske političare, čini se, ne zaustavlja mišljenje Svetskog saveta crkava koji je osudio postupanje prema monasima Lavre.

"Radnje koje se preduzimaju protiv UPC postavljaju ozbiljna pitanja u vezi sa poštovanjem slobode veroispovesti ili uverenja", navodi se u saopštenju na sajtu organizacije.

Papa Francisko pozvao je na poštovanje verskih svetinja, a slično saopštenje dato je i u kabinetu generalnog sekretara UN.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril se obratio svetskoj javnosti uz apel da se progon monaha i pravoslavaca u Ukrajini obustavi.

Dok državno rukovodstvo Ukrajine deklariše privrženost demokratskim normama, evropskom putu razvoja i poštovanju prava građana, ista ta prava gaze na najsvirepiji način, rekao je patrijarh Kiril u obraćanju povodom progona monaha Kijevsko-pečerske lavre.

"Trenutna situacija svedoči o tome da u Ukrajini de fakto više nema institucija koje bi mogle da zaštite kanonsku UPC. A vlast, zauzvrat, svim silama pokušava da potčini crkvu", kazao je teolog Roman Lunkin.

Međutim, kako dodaje, to je teško sprovesti. Ukrajinska crkva je najveća pravoslavna organizacija u zemlji i milionsko stado će je zaštititi, zaključio je on.

Apel monaha lavre

Sveti Sinod Ukrajinske Pravoslavne Crkve obratio se 20. marta Zelenskom kao šefu države čiji su građani, u nadi da će ih konačno čuti, navodi se u apelu objavljenom na sajtu UPC.

U svom apelu, Sinod je podsetio da je od početka nezavisnosti, ukrajinska država nastojala da u nacionalno zakonodavstvo implementira postulate o slobodi veroispovesti, proklamovane u međunarodnim pravnim aktima.

Prema rečima Sinoda, bez slobode veroispovesti kao zakonom zagarantovanog prava pojedinca da slobodno, nemoguće je izgraditi demokratsko društvo u nezavisnoj državi, posebno na ukrajinskom putu evropskim integracijama.

Apelovali su na predsednika, kao poglavara države i garanta poštovanja normi Ustava Ukrajine, da obezbedi ustavno pravo na slobodu savesti i veroispovesti za vernike UPC, da spreči usvajanje antiustavnih zakona protiv Crkve koji se razmatraju u Vrhovnoj radi Ukrajine, i da se učini sve što je potrebno da sveštenstvo, monaštvo i vernici UPC mogu da nastave da vrše službu u Uspenskom hramu.

Ukrajinska pravoslavna crkva, kojoj pripadaju milioni Ukrajinaca, uvek je vaspitavala i vaspitava svoju pastvu da voli svoju Otadžbinu, da budu dostojni građani svoje države i da dostojno ispunjavaju svoje građanske dužnosti, navodi se u apelu.

UPC je organizacija koja je među prvima osudila Specijalnu vojnu operaciju i koja je pozvala svoje vernike da brane otadžbinu.

"Veliki broj parohijana UPC trenutno se nalazi u redovima Oružanih snaga Ukrajine i drugih vojnih formacija. Parohija i manastir pružaju materijalnu pomoć vojnim licima, prisilnim migrantima i drugim kategorijama stanovništva koje se našlo u teškim okolnostima", navodi se u apelu.

Sinod smatra da je danas Ukrajini jedinstvo potrebnije više nego ikada. Međutim, sveštenstvo, monaštvo i vernici UPC osećaju kako se u Ukrajini raspiruje plamen protivljenja na verskoj osnovi.

image
VV inauguration
banner