Rusija

Patrijarh Kiril: Ukrajinske vlasti najsvirepije gaze prava svojih građana

Poglavar Ruske pravoslavne crkve je pozvao svetske zvaničnike da ulože sve napore i spreče nasilno zatvaranje manastira što će dovesti do kršenja prava miliona ukrajinskih vernika na slobodu veroispovesti
Patrijarh Kiril: Ukrajinske vlasti najsvirepije gaze prava svojih građanawww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Dok državno rukovodstvo Ukrajine deklariše privrženost demokratskim normama, evropskom putu razvoja i poštovanju prava građana, ista ta prava gaze na najsvirepiji način, rekao je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril u svom obraćanju povodom progona pravoslavnih ukrajinskih monaha Kijevsko-pečerske lavre.

Nalog vlasti da protera monahe iz Kijevsko-pečerske lavre je, prema njegovim rečima, monstruozno delo koje se može uporediti sa progonom vere u vreme komunističkog bezbožništva. 

"Vlasti otvoreno ignorišu zakon, a da ne govorim o minimalnom poštovanju prava građana. Rad određene komisije, koja je nedavno ovde proveravala da li se u lavri vrše subverzivne delatnosti, pokazao je svoj karakter, njen represivni cilj je bio potpuno proterivanje monaha iz lavre. A taj cilj nisu krili državni službenici koji su pod uticajem švedskih vlasti i predstavnika drugih verskih organizacija", primetio je ruski patrijarh.

Sredinom novembra, Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) zajedno sa Nacionalnom policijom i Nacionalnom gardom vršila je pretres u Kijevsko-pečerskoj lavri, kao i u dva manastira na teritoriji Sarnensko-poleske eparhije Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) Moskovske patrijaršije u Rovenskoj oblasti.

Patrijarh Kiril je pozvao da svetske zvaničnike da ulože sve napore i spreče nasilno zatvaranje manastira što će dovesti do kršenja prava miliona ukrajinskih vernika na slobodu veroispovesti, zagarantovanih ustavom Ukrajine i drugim međunarodnim dokumentima, Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Deklaracije o eliminaciji svih oblika netrpeljivosti i diskriminacije na osnovu vere i drugih uverenja.

"Zaista se nadam da će se moje reči čuti", kazao je patrijarh Kiril.

Progon koji danas trpe pravoslavni ukrajinski monasi sličan je progonu monaha za vreme ateističke vladavine u 20. veku, primetio je poglavar Ruske pravoslavne crkve.

Podsetio je da su monasi lavre onda uložili kolosalan trud i velika sredstva da obnove crkvu, restauriraju srušene manastire, i glavno, vrate pređašnje duhovne tradicije i manastirski život, i sve to, kako je rekao, uz minimalnu ili, češće, bez pomoći vlasti.

Lavra je jedan od najvećih pravoslavnih manastira na svetu, više od 200 monaha i iskušenika. Postoji od 11. veka i prvi je manastir Kijevske drevne Rusije. Manastir je rodonačelnik zajedničke duhovnosti i monaške tradicije ruskog, ukrajinskog i beloruskog naroda.

"Lavra je kolevka naše civilizacije i nacionalne kulture", istakao je patrijarh Kiril i dodao da je upravo u ovom manastiru napisan prvi istorijski spomenik Stare Rusije "Povest vremjonih ljet" iz kojeg je potekla pismenosti i književnosti ruskog, ukrajinskog i beloruskog naroda.

Monasi se ne boje

Monasi Kijevsko-pečerske lavre podelili su video obraćanja kako bi celom svetu pokazali da su hrišćani, pravoslavci i da se ne boje nikoga i ničega.

"Spremni smo da budemo ovde do kraja, ako neko hoće da dođe ovde da nas udara i da nas vuče za noge i ruke, spremni smo. Ne bojimo se bilo čega čime može da nas osudi svet, nismo učinili ništa protiv naše Crkve, protiv naše otadžbine Ukrajine, molimo se Bogu za za svoju zemlju i svoj narod", poručili su monasi u obraćanju na engleskom jeziku. 

Iako sebe deklarišu kao hrišćane, u njihovoj zemlji, kako kažu, svi ih smatraju izdajnicima.

"Nismo izdajnici, mi smo hrišćani i pred celim svetom ispovedamo veru Hristovu, rođeni smo da sledimo kanone Crkve", poručili su monasi.

Hiljade ukrajinskih vernika se 13. marta okupilo na bogosluženju i litiji u odbranu Kijevsko-pečerske lavre i zbog proterivanja monaha.

Mitropolit Pavle, iguman lavre, se oglasio u ime manastira i protiv progona lavre, rekavši da će pravoslavni do kraja braniti svoja prava i svetinje.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je progon pravoslavlja nazvao "legalnom borbom za duhovnost Ukrajinaca", a monasi se proteruju zbog navodnog isteka ugovornih obaveza, navodi se u dokumentu Nacionalnog rezervata Kijevsko-pečerske lavre, koji je podređen Ministarstvu kulture Ukrajine, objavljenom 10 marta. 

Očigledno je da mišljenje svog predsednika ne dele hiljade Ukrajinca koji su došli da podrže monahe.

image