Svet

Kulturni genocid: Vodeći svetski muzeji ruska dela sada klasifikuju kao ukrajinska

Antiruska histerija dovela do toga da je čuveni ruski slikar Ilja Rjepin postao Ukrajinac
Kulturni genocid: Vodeći svetski muzeji ruska dela sada klasifikuju kao ukrajinskaGetty © Tristan Fewings / Stringer

Muzej Metropoliten u Njujorku tiho je reklasifikovao neke od svojih slika. Dvojica umetnika, koji su do skora bili Rusi, sada se vode kao Ukrajinci, a slika francuskog impresioniste Edgara Dega preimenovana je iz "Ruska plesačica" u "Plesačica u ukrajinskoj nošnji".

Umetnici čije su biografije politički korektno prerađene su čuveni ruski majstor iz 19. veka Ilja Rjepin koji se sada u Metovom katalogu vodi kao "Ukrajinac rođen u Ruskom carstvu" i njegov (nažalost) manje poznati savremenik Arhip Kuindži, doskora ruski slikar grčkog porekla rođen u Mariupolju zbog čega je, u američkoj izvedbi, naprasno postao Ukrajinac i samo Ukrajinac.

Iz Metropolitena je za Si-En-En rečeno da ta institucija "kontinuirano istražuje i ispituje predmete u svojoj kolekciji kako bi odredila najprikladniji i najtačniji način da ih katalogizira i predstavi. Katalogizacija ovih radova je je ažurirana nakon istraživanja sprovedenog u saradnji sa naučnicima iz ove oblasti."

Još u januaru, na pitanje o Degaovom delu, koji se sada zove "Plesačica u ukrajinskoj nošnji" iz Meta je saopšteno da su "u procesu istraživanja takozvanih Degaovih ruskih plesačica, u saradnji sa naučnicima iz ove oblasti, i određivanje najprikladnijeg i najtačnijeg načina predstavljanja dela."

"Ukrajinizacija" ruskih dela, bar u Metropolitenu, je rezultat rada novinarke Oksane Semenik koja mesecima lobira po institucijama u SAD da se "ispravi istorijska nepravda" i ruska umetnička dela preimenuju u ukrajinska.

Na svom Tviter nalogu "Ukrajinska istorija umetnosti", Semenik je poručila da svi Rjepinovi pejzaži predstavljaju Ukrajinu i ukrajinski narod.

Rjepin je, inače, poznat po svojim prikazima Kozaka, Lava Tolstoja, scena iz ruske istorije.

Metropoliten nije jedini, Nacionalna galerija u Londonu je prošle godine promenila naziv jedne Degaove slike iz "Ruske plesačice" u "Ukrajinske plesačice".

Galerija je za "Gardijan" u aprilu prošle godine navela da je "prikladan trenutak da se ažurira naziv slike kako bi bolje odražavao temu slike".

image