Svet

Kijev ponovo odbijen: Izrael neće slati oružje u Ukrajinu

Ministar za dijasporu Nahman Šaj kaže da bi Izrael trebalo da počne da pruža vojnu pomoć Ukrajini
Kijev ponovo odbijen: Izrael neće slati oružje u UkrajinuAP © Foto AP Photo/ Tsafrir Abayov

Izraelski ministar pravosuđa Gideon Sar izjavio je da Izrael neće slati oružje Ukrajini, uprkos tome što je ministar za dijasporu ove zemlje Nahman Šaj dao drugačije izjave.

"Naša podrška Ukrajini ne uključuje sisteme naoružanja i naoružanje", rekao je Sar za izraelski Armijski radio.

Izraelski ministar za dijasporu Nahman Šaj u nedelju je saopštio da bi Izrael trebalo da počne da pruža vojnu pomoć Ukrajini, sledeći primer SAD i NATO zemalja, posle pojave informacija o iranskim isporukama balističkih raketa Rusiji.

On je dodao da Izrael od početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini isporučuje Kijevu samo humanitarnu pomoć i sredstva za zaštitu radnika u civilnoj službi za vanredne situacije.

Rusija i Iran demantovali su da se iransko naoružanje koristi u sukobu u Ukrajini.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je izjavila da su tvrdnje da Rusija nabavlja borbene dronove od Irana veštački plasirali američki mediji.

Medvedev upozorio Izrael

Izjava ministra Šaja izazvala je gnev u Moskvi, a zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev istakao je da bi izraelska vojna pomoć Ukrajini "uništila sve diplomatske odnose" između dve zemlje.

Medvedev je naveo da bi, u slučaju da počne da isporučuje oružje Ukrajini, Izrael takođe mogao da "proglasi herojima Stepana Banderu i Romana Šuheviča".

Izvori u Jerusalimu rekli su za "Tajms of Izrael" da zemlja ne planira da naoružava Ukrajinu i da Šajevi komentari ne predstavljaju politiku vlade.

Izrael odbio razgovor sa Ukrajinom i peti put

Izrael je, takođe, odbio ukrajinski zahtev da se obavi telefonski razgovor između izraelskog ministra odbrane Benija Ganca i njegovog ukrajinskog kolege Oleksija Reznjikova, preneo je izraelski "Harec".

Ganc i Reznjikov poslednji put su razgovarali u aprilu. Novi razgovor bio je zakazan za 24. avgust, ali je pomeran čak pet puta, saznaje "Harec" iz ukrajinskih izvora.

Ipak, i pored izjava zvaničnika, Kijev ne odustaje od zahteva.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba najavio je u utorak da će njegova vlada poslati zvaničnu notu Izraelu sa zahtevom za protivvazdušno oružje. Ukrajina je mesecima pozivala Izrael da donira ove sisteme, a predsednik Vladimir Zelenski je prošlog meseca rekao francuskim novinarima da je "šokiran" odbijanjem i naveo da je izraelska vlada pod "uticajem Rusije".

image