Svet

Američki Senat odbio da ukine zakon koji je omogućio invaziju na Avganistan

Mera iz 2001. dala je tadašnjem predsedniku Džordžu V. Bušu široka ovlašćenja da izvrši invaziju na Avganistan pod izgovorom borbe protiv terorizma
Američki Senat odbio da ukine zakon koji je omogućio invaziju na AvganistanGetty © Joe Raedle/Getty Images

Američki Senat je velikom većinom podržao produženje zakona koji odobrava upotrebu vojne sile SAD u tzv. globalnoj borbi protiv terorizma, čime je odbijen predlog senatora iz Kentakija Renda Pola da se ukine mera uvedena 2001. godine, koja je omogućila neke od najvećih agresija Vašingtona.

Senatori su u sredu odbacili amandman sa 86 prema devet glasova, dok zasebno raspravljaju i o ukidanju dva odobrenja za upotrebu vojne sile u Iraku, prenosi "Asošijejted pres".

Postoji široka dvostranačka podrška za povlačenje tih odobrenja Kongresa iz 1991. i 2002. za vojne udare protiv režima Sadama Huseina.

Dok se ta dva ovlašćenja retko koriste i fokusiraju samo na Irak, mera iz 2001. dala je tadašnjem predsedniku Džordžu V. Bušu široka ovlašćenja da izvrši invaziju na Avganistan pod izgovorom borbe protiv terorizma, odobravajući silu "protiv država, organizacija ili osoba" koji su planirale ili pomogale napade na SAD 11. septembra 2001.

Doneta u septembru 2001. godine, ova odluka se i danas koristi da opravda američku vojnu akciju protiv terorističkih organizacija, uključujući Al Kaidu i njene podružnice, kao što su Islamska država i Al-Šabab, koje se smatraju pretnjom za SAD.

Mera iz 2002. kojom je pokrenuta invazija na Irak pre 20 godina korišćena je mnogo ređe, a pristalice njenog ukidanja u Kongresu priznaju da je podložna zloupotrebama, navodi AP.

Očekuje se da će se Senat sledeće nedelje izjasniti o stavljanju van snage dve mere koje se odnose na Irak.

image