Svet

Doktori iz "Pentagona": Transrodna sedmogodišnja deca treba sama da odaberu blokiranje puberteta

Jedino rešenje za decu pripadnika vojske koja imaju simptome rodne disforije jeste da odmah krenu sa promenom pola, tvrde doktori američkog Ministarstva odbrane
Doktori iz "Pentagona": Transrodna sedmogodišnja deca treba sama da odaberu blokiranje pubertetaGetty © Photo by Stan Honda-Pool/Getty Images

Zdravstveni radnici zaposleni u američkom Ministarstvu odbrane naveli su da ne treba čekati pre nego što se deci, kojoj je dijagnostifikovana rodna disforija, prepiše hormonska terapija i blokatori puberteta, prenosi "Foks Njuz".

"Jedino rešenje za decu pripadnika vojske koja imaju simptome rodne disforije jeste da odmah krenu sa zdravstvenom negom koja afirmiše rod, kao što je suzbijanje puberteta i hormonska terapija", naveli su doktori Pentagona u martovskom izdanju "Amerikan džornal of pablik helt".

Dodali su da mladi na "osnovu ljudskih prava" imaju urođenu sposobnost i pravo da pristanu na terapiju promene pola", idući toliko daleko da tvrde da sedmogodišnja deca mogu sama da donose odluke u vezi sa medicinskim pitanjima.

Opsežno istraživanje "Njujork tajmsa" prethodno je pokazalo da među medicinskim radnicima raste zabrinutost zbog posledica korišćenja blokatora puberteta.

Procenjuje se da se samo u SAD preko 300.000 tinejdžera uzrasta od 13 do 17 godina izjašnjava kao transrodno, a broj dece i mladih sa ovim problemom raste i u Evropi.

Holandski lekari su prvi put ponudili blokatore puberteta transrodnim adolescentima pre tri decenije.

Od tada, praksa se proširila na druge zemlje, sa različitim protokolima, malim brojem istraživanja posledica i bez zvaničnog odobrenja država za ovakvu upotrebu lekova.

Ipak, kako piše "Njujork tajms" pozivajući se na naučne radove i intervjue sa više od 50 lekara i akademskih stručnjaka, dokazi o potencijalnoj štetnosti blokatora puberteta postoje.

Naime, ovi lekovi suzbijaju estrogen i testosteron, hormone koji pomažu razvoj reproduktivnog sistema, ali takođe negativno utiču na kosti, mozak i druge delove tela.

image