Svet

Transrodni vojnici u američkoj vojsci smeju da koriste ženske prostorije i tuševe

Američka vojska, mornarica i obalska straža prethodno su izbacile iz upotrebe "rodno određene pozdrave" poput gospodine ili gospođo
Transrodni vojnici u američkoj vojsci smeju da koriste ženske prostorije i tuševeGetty © Photo by Scott Olson/Getty Images

U najnovijoj verziji uputstava Ministarstva odbrane SAD, transrodnim vojnicima u SAD je dozvoljeno da koriste ženske tuševe.

Vojnik koji je u sistemu za prijavu za služenje vojske promenio oznaku za pol može da koristi kupatila i tuševe povezane sa njegovim ili njenim odabranim rodnim identitetom, navodi se u novim smernicama.

Američka vojska, mornarica i obalska straža prethodno su izbacile iz upotrebe "rodno određene pozdrave" poput gospodine ili gospođo. 

Mnogi Amerikanci smatraju da ovakve promene koje sprovodi Bajdenova administracija uništavaju vojsku. Nedavna analiza američkog Centra za vojnu spremnost pokazala je da 68 odsto aktivnog osoblja smatra da ovakva 'politizacija' vojske utiče na njihovu odluku da u budućnosti ne podstaknu decu da se pridruže američkim oružanim snagama.

Istovremeno, kako otkriva anketa, većina Amerikanaca veruje da u vojsci SAD postoji mnogo ozbiljnijih problema koja treba razmotriti.

Na primer, ratni veterani u toj državi predstavljaju čak 10 ukupnog broja beskućnika, a ti nekadašnji vojnici sada imaju problema da dobiju adekvatnu medicinsku negu. Iako su invaliditeti, zdravstveni problemi i fizičke smetnje kod američkih veterana česti, mnogo više njih pati od mentalnih poremećaja, piše RT.

image