Svet

Finska prkosi Kijevu: Nećemo isporučiti avione "hornet" Ukrajini

Zvanični Helsinki se oglušava na zahteve Kijeva, i dodaju da će isporuka prvih novih aviona odlaže za bar dve do tri godine
Finska prkosi Kijevu: Nećemo isporučiti avione "hornet" Ukrajini© Tanjug/Senior Airman Elora J. Martinez/U.S. Air Force via AP, File

Ministar odbrane Finske Anti Kaikonen izjavio je da ta zemlja neće donirati Ukrajini borbene avione "hornet", uprkos zahtevima Kijeva, prenosi Rojters.

Istakao je da je upotrebna vrednost tih aviona sve manja, kao i da će Finska zameniti svoju zastarelu flotu "hornet" lovcima F-35 koje je naručila 2021. godine.

Međutim, dodao je da se isporuka prvih novih aviona odlaže još bar dve do tri godine.

Sa njim je saglasan i ministar spoljnih poslova Peka Havisto koji je naveo da je sada najvažnije pomoći Ukrajini, ali da se to može učiniti slanjem drugog oružja.

Kaikonen je istakao da će Finska poslati vojnu pomoć Ukrajini, te da će biti isporučeno 2.500 pušaka, 150.000 komada municije, 1.500 raketnih bacača i 70.000 obroka.

Sa druge strane, finska premijerka Sana Marin nije isključila mogućnost slanja "horneta" Ukrajini, pre nego što u Finsku stignu novi avioni.

"Ovo je pitanje koje moramo veoma pažljivo da razmotrimo", rekla je Marin novinarima učio početka samita Evropske unije u Briselu koji se održava danas i sutra.

image