Svet

Turska i Mađarska istovremeno najavile podršku ulasku Finske, ali ne i Švedske u NATO

Najave su došle dan nakon susreta mađarskog premijera Viktora Orbana i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana
Turska i Mađarska istovremeno najavile podršku ulasku Finske, ali ne i Švedske u NATOwww.globallookpress.com © Pavlo Gonchar/Keystone Press Agency

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i šef poslaničkog kluba mađarske vladajuće stranke Fides Mate Kočiš izjavili su danas da će parlamenti njihovih država započeti procese ratifikacije pristupa Finske u NATO.

Erdogan je na konferenciji za novinare sa svojim finskim kolegom Saulijem Ninistom rekao da je ta skandinavska zemlja preduzela konkretne korake da ispuni svoja obećanja.

On je dodao da će Turska nastaviti razgovore sa Švedskom o pitanjima vezanim za terorizam i da će kandidatura Švedske za članstvo u NATO-u direktno zavisiti od preduzetih mera, preneo je Rojters.

Mađarska istovremeno najavila glasanje u parlamentu o tom pitanju

Većinski blok vladajuće stranke Mađarske Fides podržaće kandidaturu Finske za članstvo u NATO-u, kada mađarski parlament bude o tome glasao 27. marta, preneo je danas Rojters.

Predsednik poslaničke grupe Fides-a u parlamentu Mate Kočiš je na Fejsbuku naveo da će se Fides o članstvu Švedske izjasniti "kasnije", ali nije precizirao kada.

"Istovremeno, s poštovanjem skrećem pažnju domaćim i međunarodnim akterima na činjenicu da mađarski parlament, kao suvereno telo i glavno predstavničko telo naše zemlje, ima samo jednog nadređenog: zajednicu mađarskih birača. Dakle, ne prihvatamo bilo kakav pritisak iz inostranstva ili od mađarskih levičarskih političara koji rade u stranim komisijama, od nevladinih organizacija, ili iz medija o tome kada, kojim tempom, o čemu bi parlament trebalo da raspravlja i kojim danima treba glasati."

"Što je veći pritisak da se brzo donese odluka, to je u svakom slučaju potrebno temeljnije razmatranje", naglasio je Kočiš u objavi na Fejsbuku.

Imajući u vidu jučerašnji susret mađarskog premijera Viktora Orbana i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na vanrednom samitu lidera Organizacije turkijskih država u Ankari, može se zaključiti da su današnje najave Ankare i Budimpešte prethodno koordinisane. 

Finska i Švedska su prošle godine odlučile da prekinu decenije vojne neutralnosti i podnele zahtev za pridruživanje NATO alijansi. Svih 30 članica saveza odobrilo je njihove prijave, a 28 je ratifikovalo pristup. Turska i Mađarska jedine su dve NATO članice koje i dalje to nisu učinile.

Turska vlada optužuje Švedsku da je previše popustljiva prema grupama za koje smatra da su terorističke organizacije, uključujući kurdske grupe. Ankara je, međutim, poručila da na članstvo Finske ima manje zamerki.

image