Svet

Izbori u Turskoj 14. maja, Erdogan nedodirljivi favorit

Ranije su turski mediji preneli, da se zbog niza destruktivnih zemljotresa, izbori u Turskoj mogu odložiti na period od šest meseci do godinu dana
Izbori u Turskoj 14. maja, Erdogan nedodirljivi favoritGetty © Photo by Presidential Press Office via dia images via Getty Images

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potvrdio je da će se predsednički izbori u toj zemlji održati 14. maja, prenose "RIA Novosti".

"Približava se vreme. Znajte, ljudi će učiniti sve što je potrebno 14. maja", rekao je danas Erdogan na sastanku Partije pravde i razvoja.

Ranije su turski mediji preneli, da se zbog niza destruktivnih zemljotresa, izbori u Turskoj mogu odložiti na period od šest meseci do godinu dana.

Predsednički i parlamentarni izbori u Turskoj su bili zakazani za 18. jun, ali je Erdogan i ranije signalizirao da bi glasanje moglo da bude pomereno.

Obraćajući se poslanicima svoje Stranke pravde i razvoja (AKP) sa islamističkim korenima, Erdogan je tada istakao da će Turci glasati istog datuma kada su održani prvi višestranački izbori u toj zemlji, 1950. godine.

Predstojeće izbore u ovoj zemlji, svetski mediji su već ocenili kao najvažnije na planeti u ovoj godini.

Istraživanja javnog mnjenja, kako prenosi Tanjug, pokazuju da će parlamentarni i predsednički izbori biti tesni i da će predstavljati najveći test za Erdogana u poslednjih 20 godina.

Ali, anketa koju je sprovela organizacija "Areda" pokazala je da je sadašnji turski predsednik favorit i u novoj izbornoj trci.

U istraživanju sprovedenom od 23. do 27.februara, na uzorku od 3 hiljade ljudi, učesnici su upitani: "Za koga biste glasali da se predsednički izbori održavaju ove nedelje?"

Najveći deo anketiranih, odnosno 49,8 odsto ispitanika reklo da bi glasalo za predsednika Erdogana, koji je praktično nedodirljiv jer su mu najžešći rivali ostali sa daleko manjom podrškom. Glavni konkurenti su mu lider opozicione Republikanske narodne partije Kemal Kiličdaroglu sa 21,7 odsto, gradonačelnik Mansur Javaš sa 9,6 odsto i gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu sa 6,9 odsto podrške.

Prema rezultatima istraživanja, vladajuća Partija pravde i razvoja (AK Partija) zauzela je prvo mesto u partijskim preferencijama ispitanika i 38,5 odsto ispitanika reklo da bi glasalo za vladajuću stranku.

image
VV inauguration
banner