Svet

Asošiejted pres: Erdogan na korak da potpiše prijem Finske u NATO, ali ne i Švedske

"Uradićemo svoj deo, održaćemo obećanje", poručio turski lider pred najavljenu posetu predsednika Finske Turskoj
Asošiejted pres: Erdogan na korak da potpiše prijem Finske u NATO, ali ne i Švedske© Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi njegova zemlja uskoro mogla da ratifikuje zahtev Finske za pridruživanje NATO-u, čime je nagovestio mogućnost da se ta zemlja pridruži vojnom savezu odvojeno od Švedske, objavio je Asošiejted pres.

Na pitanje novinara da li bi Turska mogla da ratifikuje članstvo Finske nakon posete finskog predsednika Saulija Ninista, Erdogan je odgovorio: "Ako Bog da, ako je tako najbolje".

"Kakav god da je proces, proces će funkcionisati. Uradićemo svoj deo. Održaćemo obećanje. Sastaćemo se sa predsednikom u petak i ispuniti obećanje koje smo dali", rekao je Erdogan, objavio je AP.

Govoreći tokom posete Berlinu, švedski premijer Ulf Kristerson je istakao da je poslednjih nedelja sve više indicija da je Turska spremna da ratifikuje članstvo Finske, pre nego Švedske, dodavši da su "spremni za tu situaciju".

"Uopšte ne krijemo da smo više voleli da nam članstvo bude ratifikovano istovremeno, kako bismo zajedno prošli čitav proces", rekao je Kristerson.

"Ali uvek sam isticao činjenicu da svaka zemlja u NATO-u donosi sopstvene odluke o ratifikaciji i mi to potpuno poštujemo", kazao je švedski premijer.

On je poručio da je došlo do značajnog napretka i da je Švedska spremna za ratifikaciju, ali da poštuje da samo Turska može da donosi odluke u svoje ime.

"Naravno, nadamo se brzom procesu ratifikacije nakon turskih izbora", istakao je Kristerson.

Erdogan će se boriti za treći uzastopni predsednički mandat na izborima 14. maja. Turski zvaničnici su ljuti zbog serije demonstracija u Švedskoj, uključujući protest antiislamskog aktiviste koji je spalio Kuran ispred turske ambasade.

Finska i Švedska su prošle godine odlučile da prekinu decenije vojne neutralnosti i podnele zahtev za pridruživanje NATO alijansi. Svih 30 članica saveza odobrilo je njihove prijave, a 28 je ratifikovalo pristup. Samo Turska i Mađarska to nisu uradile.

Turska vlada optužuje Švedsku da je previše popustljiva prema grupama za koje smatra da su terorističke organizacije, uključujući kurdske grupe. Ankara je, međutim, poručila da na članstvo Finske ima manje zamerki.

Ninisto bi trebalo da doputuje u Tursku zajedno sa finskim ministrom spoljnih poslova Pekom Havistom, a finski i turski predsednik bi trebalo da se sastanu u Istanbulu u petak.

image