Svet

Fauči: Nemam ništa sa zatvaranjem škola tokom pandemije

Ne želim da koristim reč "greška" jer se to kasnije izvlači iz konteksta, izjavio je epidemiolog
Fauči: Nemam ništa sa zatvaranjem škola tokom pandemije© Фото Танјуг/АП

Glavni američki epidemiolog dr Entoni Fauči izjavio je da on lično nema nikakve veze sa zatvaranjem škola tokom pandemije i dramatičnim padom u kvalitetu obrazovanja koje je time prouzrokovano među učenicima državnih škola.

Fauči, koji je u avgustu najavio da će napustiti svoj položaj u Beloj kući, je direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti još od 1984, i glavni medicinski savetnik predsednika SAD.

Fauči je za Ej-Bi-Si njuz, negirao da je odgovoran za podsticanje javnog konsenzusa da škole treba da budu zatvorene zbog širenja virusa. Širom Sjedinjenih Država, brojne javne i privatne škole bile su prinuđene da zatvore svoja vrata za učenike i pređu na onlajn nastavu, što je, tvrde mnogi stručnjaci i istraživanja, dovelo do dramatičnog pada kvaliteta obrazovanja.

Voditelj Ej-Bi-Si njuza Džonatan Karl upitao ga je: "Da li je bila greška zatvoriti škole u toliko država i u toliko gradova?"

"Ne želim da koristim reč 'greška', jer, ako to uradim, to se izvlači iz konteksta u kojem mi postavljate pitanje", rekao je Fauči. "Može li to biti previsoka cena?", nastavio je voditelj, verovatno imajući u vidu posledice među decom kao što su socijalna izolacija i krize mentalnog zdravlja koje je podstaklo zatvaranje škola.

"Ono što bi trebalo da shvatimo i što smo shvatili, (je) da će postojati štetne kolateralne posledice ukoliko uradite tako nešto", dodao je Fauči. "Ideja da ovaj virus ne pogađa decu nije tačna. Do sada je već umrlo oko 1.500 dece."

Studija o broju dece umrle od kovida 19 dopunjena je u julu.

Sumorna predviđanja doktora Faučija

Faučijeva epidemiološka agencija nema ovlašćenja da prisili škole ili preduzeća na zatvaranje, iako njegovi kritičari tvrde da je on tokom svojih čestih intervjua, počev od 2020. godine, preporučivao zatvaranje škola. Naređenja o zatvaranju i ostajanju dece kod kuće davale su ili države, ili okruzi ili opštine, jer je savezna vlada, odnosno centri za kontrolu i predviđanje bolesti, uglavnom izdavala preporuke.

Fauči je, takođe, često iznosio porazne tvrdnje o toku pandemije, uključujući i sumorno predviđanje koje je dao ove nedelje da će se nove varijante virusa ponovo pojaviti na jesen ili zimu.

Kasnije, u intervjuu za Ej-Bi-Si, Fauči je tvrdio da je nekoliko puta pozivao škole da ostanu otvorene što je duže moguće, iako nije pružio dokaze za ovu tvrdnju.

"Uvek govore isto: 'Fauči je odgovoran za zatvaranje škola.' Ja nisam imao ništa s tim. Pređimo na činjenice", rekao je Fauči.

"Širenje kovida među decom nije veliko"

U maju 2020, suočen sa tvrdnjama da podaci pokazuju da deca nisu u ozbiljnoj opasnosti od teških komplikacija od kovida 19, Fauči je izjavio: "Ne mislimo da su deca potpuno imuna na štetne efekte."

U drugim javnim istupima i tokom intervjua, Fauči je takođe neprekidno upozoravao na ukidanje ograničenja za škole, što je verovatno pomoglo u zatvaranju škola. U martu 2020, Fauči je rekao da se zalagao za zatvaranje širom zemlje dodajući da "ono najgore predstoji".

Fauči je krajem 2020. podržao otvaranje škola, ali je tražio da se mnoga preduzeća zatvore.

U jednom slučaju u decembru te godine, Fauči je rekao da želi da se "zatvore barovi, a da škole ostanu otvorene".

"Podrazumevana pozicija znači da je trebalo da pokušamo, što je duže moguće i u razumnom roku, da zadržimo decu u školi, ili da ih vratimo u školu", rekao je Fauči. "Ako pogledate podatke, širenje kovida među decom uopšte nije veliko."

image