Svet

Američki naučnici stvorili novu, smrtonosniju varijantu korona virusa

Laboratorijski tim optužen je da se „igra vatrom“
Američki naučnici stvorili novu, smrtonosniju varijantu korona virusa© Фото Танјуг/АП

Naučnici sa Univerziteta u Bostonu stvorili su novu varijantu korona virusa, sa stopom smrtnosti od 80 odsto kod miševa, i to kombinovanjem visoko prenosive omikron varijante korona virusa sa originalnim sojem iz Vuhana. Ovo istraživanje je izazvalo ogromno ogorčenje u SAD.

U istraživačkom radu, objavljenom prošle nedelje, naučnici su objasnili da su izolovali spajk protein varijante omikron i kombinovali ga sa originalnim sojem, koji je cirkulisao početkom 2020. Ovo je stvorilo virus koji „snažno izbegava imunitet od vakcine“ i izaziva „ozbiljnu bolest“ kod laboratorijskih miševa, od kojih je 80 odsto uginulo tokom testiranja.

Istraživanje izazvalo snažno ogorčenje u SAD

Iako istraživači tvrde da bi njihov mutirani soj verovatno bio manje smrtonosan za ljude od miševa, oni su otkrili da novi virs proizvodi pet puta više virusnih čestica u ljudskim plućnim ćelijama uzgojenim u laboratoriji u poređenju sa varijantom omikron.

Protivnici istraživanja su ubeđeni da su slična istraživanja „pojačanja funkcije“ – termin koji opisuje promenu patogena kako bi se poboljšala njegova infektivnost – obavljena na Institutu za virusologiju u Vuhanu u Kini, dovela do pandemije kovida 19.

SAD su finansirale takvo istraživanje na Institutu Vuhan, iako je još nejasno da li je specifični koronavirus, koji je izazvao pandemiju, nastao u laboratoriji.

"Ovo bi trebalo potpuno zabraniti"

„Ovo bi trebalo da bude potpuno zabranjeno, naučnici se igraju vatrom“, izjavio je bivši šef Izraelskog instituta za biološka istraživanja Šmuel Šapira o eksperimentima u Bostonu. "Koliko su puta virolozi rekli da ne čine SARS viruse smrtonosnijim? Koliko?", tvitovao je čuveni reporter Pol Taker.

Bostonski tim nije jedini koji je nastavio sa potencijalno opasnim istraživanjimaa posle pandemije. "Eko helt alijans", privatna kompanija odgovorna za veći deo istraživanja o "poboljšanju funkcije", koje je sporovedeno na Institut Vuhan pre 2020. godine, dobila je grant od 650.000 dolara od SAD prošlog meseca za proučavanje "potencijala buduće pojave korona virusa slepih miševa u Mjanmaru, Laosu i Vijetnamu."

image