Svet

Paranoja u Pentagonu: Traže veći vojni budžet zbog sastanka Putina i Sija

Susret ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog Si Đinpinga ozbiljno je zabrinuo Pentagon, koji od Kongresa traži
Paranoja u Pentagonu: Traže veći vojni budžet zbog sastanka Putina i Sija© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File

Vojska Sjedinjenih Američkih Država mora da bude spremna za moguću konfrontaciju sa Kinom, saopštili su u četvrtak čelnici Pentagona, pritiskajući Kongres da odobri budžet od 842 milijarde dolara koji je predložilo Ministarstvo odbrane, čime bi se modernizovale snage u Aziji i širom sveta.

"Ovo je budžet vođen strategijom i vođen ozbiljnošću našeg strateškog nadmetanja sa Narodnom Republikom Kinom", rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostin pred podkomitetom Predstavničkog doma za odbranu, objavio je "Asošiejted pres".

Ukazujući na povećanje novih tehnologija, kao što je hipersonično oružje, Ostin je rekao da se budžetom predlaže da se potroši više od 9 milijardi dolara, što je povećanje od 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, za izgradnju vojnih kapaciteta na Pacifiku i odbranu američkih saveznika.

Ovaj potez Vašingtona dolazi nakon posete kineskog lidera Si Đinpinga Moskvi, što je pojačalo zabrinutost Zapada da će Kina pojačati svoju podršku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u Ukrajini i više pretiti Zapadu.

Akcije Kine, rekao je general Mark Mili, pomeraju put ka konfrontaciji i potencijalnom sukobu sa susedima i verovatno Sjedinjenim Državama. Rekao je da je odvraćanje i priprema za rat izuzetno skupa, ali nije tako skupa kao vođenje rata.

"Ovaj budžet sprečava rat i priprema nas da se borimo protiv njega ako je potrebno", rekao je Mili.

Sve veći savez između Kine i Rusije, dve nuklearne sile i Sijeve posete Putinu tokom rata u Ukrajini zabrinjavaju, rekao je Ostin.

On je dodao da Vašington još nije video da Kina daje oružje Rusiji, ali ako to učini, to bi produžilo sukob i sigurno proširilo konflikt potencijalno ne samo u regionu već i na globalnom nivou.

Mili, koji će se povući kasnije ove godine, rekao je da Ministarstvo odbrane mora nastaviti da modernizuje svoje snage kako bi se osiguralo da će biti spremne za borbu ako bude potrebno. "Na nama je da se pobrinemo da ostanemo broj 1 u svakom trenutku da bismo mogli da odvratimo Kinu", rekao je on.

Mili je govoreći u Kongresu kazao da su dve decenije američkog ratovanja u Iraku i Avganistanu narušile vojnu opremu i spremnost trupa, pa su SAD radile na zameni sistema naoružanja.

"Stope naše operativne spremnosti su sada veće nego što su bile mnogo, mnogo godina", rekao je Mili. Više od 60 odsto aktivnih snaga trenutno je u najvišim stanjima pripravnosti i moglo bi da se rasporedi u borbu za manje od 30 dana, dok bi 10 odsto moglo da se rasporedi u roku od 96 sati, rekao je on.

Mili je rekao da je namera da se osigura da Ukrajina ostane slobodna i nezavisna zemlja sa netaknutom teritorijom, održavajući globalnu bezbednost i svetski poredak koji postoji od Drugog svetskog rata.

"Ako to propadne, udvostručićemo naše budžete za odbranu u tom trenutku, jer to neće dovesti do ere nadmetanja velikih sila, već će započeti epohu sukoba velikih sila. A to će biti izuzetno opasno za ceo svet", rekao je Mili.

image