Svet

Fon der Lajen i Makron u poseti Kini početkom aprila

Do posete će doći nekoliko nedelja nakon povratka kineskog predsednika Si Đinpinga iz Moskve
Fon der Lajen i Makron u poseti Kini početkom aprilawww.globallookpress.com © Panoramic

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen otputovaće u Kinu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom tokom prve nedelje aprila.

To je saopštio portparol Evropske unije ne iznoseći druge detalje, preneo je Rojters.

Španski premijer Pedro Sančes, koji će posetiti Peking 31. marta, rekao je da bi svet trebalo da sluša Kinu kako bi se okončao sukob u Ukrajini.

"Kina je globalni akter, i mi moramo da čujemo njen glas kako bi svi zajedno uspeli da okončamo ovaj rat i kako bi Ukrajina mogla da povrati svoj teritorijalni integritet", rekao je on.

Predsednik Kine Si Đinping boravio je u poseti Rusiji od 20. do 22. marta.

U zajedničkoj izjavi koja je objavljena nakon posete ukazuje se na značaj produbljivanja partnerstva i strateške saradnje dve zemlje, poziva se na poboljšanje arhitekture međunarodne bezbednosti, ističu načini rešavanja ukrajinske krize.

Kako bi se rešila ukrajinska kriza, moraju biti poštovani bezbednosni problemi svih zemalja, navedeno je u zajedničkom saopštenju Rusije i Kine.

"Strane naglašavaju da kako bi se rešila ukrajinska kriza, neophodno je poštovati opravdanu zabrinutost svih zemalja na polju bezbednosti, sprečiti formiranje blokovske konfrontacije i prekinuti akcije koje dalje razbuktavaju konflikt", zaključili su predstavnici Rusije i Kine.

image