Rusija

Peskov: Putin i Si Đinping nisu razgovarali o "mirovnom planu" Kijeva

Ruski i kineski predsednik razgovarali su o povećanju isporuka gasa, tako da su "Blumbergove" tvrdnje o suprotnom "nestručno spinovanje", poručio je portparol Kremlja
Peskov: Putin i Si Đinping nisu razgovarali o "mirovnom planu" Kijeva© Tanjug/Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping nisu razgovarali o mirovnom planu Kijeva za ukrajinsko rešenje na pregovorima u Moskvi.

"O ukrajinskom mirovnom planu nije se razgovaralo. Došlo je do razmene mišljenja o odredbama koje sadrži kineski mirovni plan", rekao je Peskov.

Prema njegovim rečima, žaljenje predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog zbog činjenice da Peking nije odgovorio na njegov predlog da se pridruži Kijevskom mirovnom planu je "pitanje koje se tiče bilateralnih odnosa Kine i Ukrajine".

Podsetimo, Zelenski je na samitu G20 izneo "mirovni plan" od deset tačaka. Kako je navela portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, inicijativa kijevskog režima da se održi "samit mira" na lokaciji koju odaberu UN "predstavlja Pi-Ar trik Vašingtona".

Neprijateljska reakcija Zapada na posetu Si Đinpinga

Peskov je dodao da je za Kremlj važan rezultat posete kineskog lidera Moskvi, a ne reakcija Zapada, koji je, po običaju, bila neprijateljska.

"Nije glavna stvar reakcija Zapada, već rezultati vođenih razgovora. Što se tiče zapadnih zemalja, činjenica da je ova reakcija neprijateljske prirode ni za koga nije tajna. Izveštavanje o ovoj važnoj poseti na ovakav način nije izuzetak", rekao je on.

Kineski predsednik Si Đinping, kojem je ovo bilo prvo putovanje u inostranstvo nakon što je ponovo izabran na mesto šefa države u trećem mandatu, boravio je u radnoj poseti Rusiji od 20. do 22. marta. Predsednik Narodne Republike Kine imao je u ponedeljak neformalni sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, dok su u utorak održani rusko-kineski razgovori uz učešće delegacija. Tokom posete potpisana je zajednička izjava o planu razvoja ključnih oblasti rusko-kineske ekonomske saradnje do 2030. godine.

Lažni članak "Blumberga" o "nespremnosti" Kine da poveća uvoz gasa iz Rusije

Portparol Kremlja istakao je da su ruski i kineski predsednik razgovarali o povećanju isporuka gasa i da "Blumbergove" tvrdnje o suprotnom liče na "nestručno spinovanje".

"Stvar je u tome što 'Blumberg' daje izveštaje, a ne navodi izvor, ništa. Izgleda kao nestručno spinovanje. Realnost je potpuno drugačija. Razgovaralo se o pitanjima proširenja zaliha", naglasio je on.

Peskov je skrenuo pažnju da je "Gasprom" upravo juče, na dan razgovora, oborio istorijski rekord dnevnih isporuka preko gasovoda Kini.

"Presdednici dveju zemalja razgovarali su i o 'Snazi Sibira – 2'. U izjavama za medije je rečeno da su svi detalji, sve formalnosti sa mongolske strane već dogovorene. Kao što znate, ova ruta će ići preko Mongolije. Tako da je jasno da se planovi tiču daljeg proširenja saradnje u ovom regionu", zaključio je Peskov.

image
VV inauguration
banner