Svet

Profesorka FPN: Zapad ne razume ni Kinu ni Rusiju, to produbljuje nesporazume

Profesorka Fakulteta političkih nauka ocenjuje da Zapad, iz neznanja, donosi odluke koje produbljuju nesporazume sa Kinom i Rusijom
Profesorka FPN: Zapad ne razume ni Kinu ni Rusiju, to produbljuje nesporazumewww.globallookpress.com © Shen Hong/XinHua

Pokazuje se već duže vreme, ne samo zbog zkrajinske krize, da Zapad ne razume ni Kinu ni Rusiju i često, može se reći i gotovo većinski, donosi odluke koje samo produbljuju međusobne nesporazume s te dve sile, istakla je profesorka FPN-a Dragana Mitrović.

Ona je za Tanjug navela da Peking nudi svoje dobre usluge i poziva na mir i prekid neprijateljstava.

"U tome je Kina gotovo izuzetak, ali je jasno da Sjedinjene Države i njeni saveznici, koji se de fakto koriste Urkajinom kao alatkom za borbu protiv Rusije i njeno uništenje ili slabljenje, neće prihvatiti ovakvu ulogu Kine izuzev ako im to ne bude odgovaralo", istakla je ona i naglasila da u ovom trenutku nije takva situacija.

Profesorka FPN-a navela je da aktuelna poseta Si Đinpinga Rusiji ima veliki značaj, jer je u pitanju 41. susret dvojice predsednika, što govori da imaju izuzetno izgrađen odnos, u koji spada i međusobna podrška kada je reč o politikama.

"Uočljivo je da je kineski predsednik, nakon što je po treći put izabran za lidera svoje zemlje, za prvu posetu izabrao upravo Moskvu, što se može smatrati nastavkom održavanja njihovih odnosa na najvišem nivou, a podrazumeva i ovakve posete", rekla je Mitrović.

Ona dodaje da na njihove odnose sigurno utiče mnogo toga od ukrajinskog sukoba i optužbama na račun Vladimira Putina, do loših odnosa Kine sa udruženim Zapadom, počev od tehnološkog rata koji Vašington vodi protiv Pekinga do izuzetno agresivnog držanja političkog Zapada u istočnoj Aziji i na Pacifiku.

"Kina i Rusija su suosnivači Šangajske organizacije za saradnju i blisko sarađuju u okviru BRIKS-a, a i nosioci su ideje multipolarnog sveta i nove realnosti međunarodnih ekonomskih i političkih odnosa, gde su okupile čitav niz ekonomija u usponu", navela je profesorka.

Napomenula je i da dve velike sile imaju važna pitanja na dnevnom redu njihovih međusobnih odnosa čiji su oni prokretači, a ti događaji prevazilaze kontekst ukrajinske krize i sve druge globalne okolnosti.

"Mislim da su ove strane želele upravo i da pokažu da ukrajinska kriza nije ono što posebno boji njihove odnose, kao i odnose Zapada i prema Rusiji i prema Kini, jer Peking i Moskva imaju vlasititu agendu koja to prevazilazi", rekla je profesorka.

Prema njenom mišljenju kineski predsednik ovim dolaskom pokazuje da je reč o jednom novom stepenu saradnje, što, kako kaže, dodatno otežava kominikaciju sa Zapadom odakle će Kini i ovo biti zamereno, to jest takav odnos prema Rusiji biće primljen sa još većim ogorčenjem.

image