Rusija

Putin bi mogao da poseti Kinu ove godine

Pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov je primetio da su pregovori između ruskog i kineskog lidera izazvali nervozu u zapadnim zemljama
Putin bi mogao da poseti Kinu ove godine© Tanjug/Vladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Pomoćnik predsednika Rusije Vladimira Putina Jurij Ušakov izjavio je da postoji mogućnost da će ruski lider ove godine posetiti Kinu.

"O tome se razgovaralo, mislim da postoji mogućnost da će Putin otputovati u Peking ove godine", naglasio je Ušakov i dodao da mogući datumi posete za sada nisu poznati.

Predsednik Kine Si Đinping prethodna tri dana bio je u poseti Moskvi, što je njegovo prvo prvo putovanje u inostranstvo otkako je izabran za treći predsednički mandat. Tom prilikom održao je sastanak sa ruskim liderom i pozvao ga da poseti Kinu.

Ušakov je primetio da su pregovori između ruskog i kineskog predsednika izazvali nervozu u zapadnim zemljama.

"Veoma su nervozni, a za to, očigledno, ima razloga. Dve velike sile, susedi rešavaju najvažnija pitanja svetske politike i bilateralnih odnosa. Verovatno su naši rivali donekle nervozni, to je sasvim prirodno", rekao je Ušakov u obraćanju novinarima.

Komentarisao je i kineski mirovni plan za rešenje sukoba u Ukrajini i naglasio da neki njegovi elementi privlače Rusku Federaciju, ali da njegova primena ne zavisi od ruske ili kineske strane.

"Poštujemo predlog, a neki delovi su nas impresionirali. Međutim, njegova primena ne zavisi od ruske strane, a verovatno ni od kineske, već od Kijeva", kaže pomoćnik predsednika Rusije. 

image