Rusija

Peskov otkrio detalje susreta Putina i Sija

Susret lidera Rusije i Kine održaće se u dva navrata
Peskov otkrio detalje susreta Putina i Sijawww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov kineski kolega Si Đinping održaće tet-a-tet razgovor prvog dana posete kineske delegacije, dok će pregovori biti nastavljeni dan kasnije, 21. marta, najavio je danas predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Razgovor između predsednika Rusije i predsednika Kine počeće 20. marta u popodnevnim časovima. To će biti razgovor jedan na jedan, jedan neformalni ručak. Sledećeg dana, 21. marta, biće održani pregovori", pojasnio je Peskov.

Ipak, portparol nije hteo da otkrije više detalja o susretu, jer bi pomoćnik ruskog lidera Jurij Ušakov o tome uskoro trebalo da govori na sledećem brifingu.

O odluci Poljske da isporuči Ukrajini MiG-29

Odluka Poljske da isporuči Ukrajini borbene avione, kao i svaki sledeći sličan korak na koji bi se mogle odlučiti zemlje NATO-a, povećava njihovu šansu da se još više direktno uključe u konflikt u Ukrajini, ali sve to ipak neće uticati na ishod Specijalne vojne operacije, ocenio je danas portparol ruskog predsednika. 

"Ovo je samo još jedan primer toga kako čitav niz zemalja Severoatlantske alijanse, uključujući i Poljsku, povećavaju svoju direktnu umešanost u konflikt".

Slanje borbenih aviona kijevskom režimu stvoriće dodatne probleme za ukrajinski narod, dok će Moskva nastaviti da uništava svu protivničku vojnu tehniku, smatrajući ih za legitimnu vojnu metu, poručio je on. 

U međuvremenu, osim Varšave na sličan korak danas se odlučila i Bratislava. Premijer Slovačke poručio je da će njegova zemlja Kijevu poslati 13 borbenih aviona MiG-29, koje predsednik Ukrajine traži već dugo. Slovačka će na ovaj način postati druga NATO zemlja koja će Kijevu poslati borbene avione. Pre njih, to nije uradila ni jedna druga država.

Napadi na Kijevsko-pečersku lavru dokaz da je borba Rusije opravdana

Peskov se dotakao i teme napada na bratiju Kijevsko-pečerske lavre. Poručio je da naređenje Kijeva da monasi napuste prostorije ove svetinje do 29. marta svedoči o prestupnom karakteru kijevskog režima, što Rusiji služi samo kao još jedna potvrda da je odluka o započinjanju Specijalne vojne operacije bila pravilna.

"Sve ovo još jednom pokazuje da je sve to što mi radimo, zapravo, ispravno. Kijevski režim ovim bezakonjem i napadima na Crkvu lepo pokazuje svoje pravo lice. Još jednom želim da ponovim da mi je veoma žao zbog toga što ove nezakonite akcije kijevskog režima ne nailaze na osudu međunarodne zajednice. Ali, mi ih najjače osuđujemo", izjavio je on.

O Erdoganu

Odgovarajući na pitanje kako komentariše to što je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan predložen da bude kandidovan za sledećeg dobitnika Nobelove nagrade za mir, iz Moskve poručuju da Rusija veoma ceni zalaganja turskog lidera i napore koje ulaže da dođe do mira.

"Veoma visoko ocenjujemo sve napore koje gospodin Erdogan preduzima kako bi došlo do mira, uključujući i sve posredničke uloge koje je Ankara do sada imala, kao i njegov doprinos razvoju bilateralnih odnosa Rusije i Turske". 

Prethodnu nagradu za mir UN-a dobila je, podsetimo, bivša nemačka kancelarka Angela Merkel. Ni njeno otvoreno priznanje da je potpisivanje Minskih sporazuma 2014. i 2015. godine Kijevu trebalo samo da da više vremena kako bi se pripremio za sukob sa Moskvom, po svemu sudeći, nije uticalo na javnost, te je bivša kancelarka udostojena nagrade koja bi trebalo da veliča one koji su, zapravo, doprineli miru. Ipak, komisija za tu nagradu je izgleda odlučila da na sve ovo zažmuri, te je Merkelova pohvaljena za "hrabru odluku iz 2015. godine da primi više od 1,2 miliona izbeglica".

O Putinovim planovima za danas

Peskov je otkrio i da bi ruski predsednik danas trebalo da održi operativan sastanak sa članovima Saveta bezbednosti Ruske Federacije, kao i da će uslediti dva međunarodna telefonska razgovora. 

Sastanak sa Savetom bezbednosti planiran je za drugu polovinu dana.

image