Svet

Peskov: Uprkos propagandi, u Ukrajini i dalje postoje tokovi trezvenog razmišljanja

Portparol Kremlja je to rekao nakon što je šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov priznao da se sve više Ukrajinaca zalaže za mirno rešenje sukoba
Peskov: Uprkos propagandi, u Ukrajini i dalje postoje tokovi trezvenog razmišljanjaGetty © Grigoriy Sisoev/Host Photo Agency via Getty Images

Neki Ukrajinci su imaju prizeman pogled po pitanju budućih odnosa Rusije i Ukrajine, koji će pre ili kasnije u nekom svojstvu biti obnovljeni, ukazao je u petak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je novinarima rekao da je i prerano govoriti o diplomatskom rešenju sukoba, ali da u Ukrajini "još postoje mali tokovi trezvenog razmišljanja" o vezama između Moskve i Kijeva, uprkos "poplavi propagande ispunjene mržnjom prema Rusija" i "naporima da se ukrajinskom stanovništvu ispere mozak."

Obnavljanje odnosa Rusije i Ukrajine je "neizbežno" jer su te dve zemlje susedi "što je očigledno", dodao je Peskov.

Peskov je to rekao nakon što je šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov u četvrtak priznao da sve veći broj Ukrajinaca želi da vidi diplomatski angažman sa Moskvom kako bi se okončao sukob.

Danilov je ocenio da je takvo razmišljanje "veoma opasna tendencija" koju čak dele i neki ljudi u zapadnoj Ukrajini, koja je decenijama tradicionalno nije bila sklona Rusiji.

Moskva je u više navrata ponovila da je otvorena za razgovore sa Kijevom pod uslovom da druga strana prihvati "realnost na terenu", misleći na novi status Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti, kao deo Rusije. Stanovnici tih regiona se na javnim referendumima prošle jeseni velikom većinom odlučili za sjedinjenje sa Ruskom Federacijom.

Uprkos pozivima Moskve na pregovore, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je prošle jeseni potpisao ukaz o zabrani razgovora sa aktuelnim ruskim rukovodstvom. Kasnije je izneo "formulu mira" u deset tačaka koja bi zahtevala od Moskve da povuče sve svoje trupe sa teritorije koju Kijev smatra svojom. Rusija je odbacila predlog, tvrdeći da to pokazuje nespremnost Ukrajine da pronađe rešenje za krizu.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u januaru izjavio da, iako je Moskva "spremna da odgovori na sve ozbiljne predloge" za rešavanje konflikta, "Zapad odlučuje za Ukrajinu" i da Kijevu ne daje nikakvu šansu da samostalno donosi odluke.

image