Svet

Ruska misija pri UN optužila SAD za diskriminaciju

Vašington namerno kasni sa izdavanjem viza ruskim diplomatama i uvodi im ograničenja putovanja, kaže zvaničnik
Ruska misija pri UN optužila SAD za diskriminacijuGetty © Kena Betancur / Stringer

Sjedinjene Američke Države ne ispunjavaju svoje obaveze domaćina sedišta Ujedinjenih nacija, rekao je diplomata iz ruske misije pri međunarodnom telu sa sedištem u Njujorku.

Američki tretman diplomata, pa čak i ruskih državljana zaposlenih u UN, ne predstavlja ništa drugo do "diskriminaciju", rekao je šef Izvršnog pravnog ureda misije Sergej Leonidčenko na sastanku UN o odnosima sa zemljom domaćinom.

Situacija sa vizama za ruske diplomate je "degradirajuća", rekao je Leonidčenko i dodao da u proseku zvaničnici moraju da čekaju oko pet meseci. Čak 37 diplomata iz ruske misije pri UN, kao i 49 članova njihovih porodica, trenutno čekaju na produženje vize, naveo je on.

Prema rečima zvaničnika, postoje slučajevi kada Rusi koji su dobili funkcije u strukturama Sekretarijata UN ne mogu da dobiju američke vize "godinama" zbog stava Vašingtona. Zbog takve "vizne diskriminacije", šefovi odeljenja ne mogu u potpunosti da obavljaju svoje dužnosti, rekao je Leonidčenko.

U rezoluciji usvojenoj u decembru 2022, Generalna skupština UN izrazila je "ozbiljnu zabrinutost" zbog toga što SAD ne izdaju vize za ulazak "određenim predstavnicima određenih država članica" i "snažno" apelovala na Vašington da "ukloni sva preostala ograničenja putovanja koja je nametnuo za osoblje određenih misija" i Sekretarijata.

U rezoluciji se takođe navodi da privilegije i imuniteti koje uživaju misije UN različitih država ne mogu biti predmet ograničenja koja proizlaze iz njihovih bilateralnih odnosa sa zemljom domaćinom. U dokumentu se Vašington poziva da brzo reši sva postojeća pitanja sa delegacijama drugih zemalja u UN u Njujorku. Ipak, prema Leonidčenku, SAD to nisu samo propustile da urade, već su uvele nova ograničenja protiv ruskih diplomata.

U decembru, SAD su zahtevale da svi članovi ruske misije UN zatraže dozvolu od američkih vlasti da putuju van Menhetna. Ranije su morali samo da ih obaveštavaju o takvim kretanjima.

"Od decembra, svim našim članovima osoblja je zabranjeno da putuju van ove zone bez ikakvih razloga", rekao je Leonidčenko, nazivajući ovo "očiglednom diskriminacijom". Zvaničnici UN za sada nisu komentarisali izjave ruske delegacije.

Moskva je više puta optuživala Vašington da je prekršio svoje obaveze prema sporazumu iz 1947. o smeštaju sedišta UN u Njujorku, koji zahteva od SAD da omoguće pristup stranim predstavnicima bez naknade i "što je pre moguće".

image