Svet

Pentagon: Nema naznaka da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje

Vašington "ostaje posvećen kolektivnoj odbrani NATO-a", poručilo je Ministarstvo odbrane SAD
Pentagon: Nema naznaka da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružjewww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je da nema naznaka da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje, nakon što je Moskva najavila postavljanje taktičkog nuklearnog naoružanja u Belorusiji.

"Videli smo izveštaje o najavi Rusije i nastavićemo da pratimo ovu situaciju. Nismo primetili nijedan razlog za prilagođavanje sopstvenog strateškog nuklearnog stava, niti bilo kakve naznake da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje", navodi se u pisanoj izjavi Ministarstva odbrane SAD, prenosi Rojters.

Pentagon je još saopštio da Vašington "ostaje posvećen kolektivnoj odbrani NATO-a".

Predsednik Vladimir Putin saopštio je ranije da je Rusija postigla dogovor sa susednom Belorusijom o postavljanju taktičkog nuklearnog oružja na njenoj teritoriji, ali da neće kršiti START sporazume o neširenju.

Ruski predsednik nije precizirao kada će oružje biti prebačeno u Belorusiju, koja se graniči sa tri članice NATO-a: Poljskom, Litvanijom i Letonijom, ali je istakao da će Rusija završiti izgradnju skladišta do 1. jula.

"Ovo je deo Putinove igre da pokuša da zastraši NATO... nema vojne koristi od toga u Belorusiji, s obzirom da Moskva ima toliko tog oružja unutar sopstvene zemlje", rekao je Hans Kristensen iz Federacije američkih naučnika.

Takođe je ostalo nejasno gde će u Belorusiji biti stacionirano oružje, navodi Rojters i ocenjuje da bi "transfer ojačao sposobnost Rusije za nuklearni udar duž istočne granice NATO-a".

"Radimo sve ono što su oni (SAD) radili deceniju", poručio je Putin, dodajući da Amerika ima saveznike u nekim zemljama i da ih obučava, te da će Rusija uraditi istu stvar. 

image
VV inauguration
banner