Rusija

Ruski ambasador u SAD: Zapad doveo čovečanstvo do granice nuklearnog Armagedona

Američki zvaničnici dosegli su novo dno neodgovornim izjavama o tome da je oružje sa osiromašenim uranijumom uobičajena vrsta naoružanja, rekao je Anatolij Antonov, i podsetio na posledice njegove upotrebe u Iraku i Jugoslaviji
Ruski ambasador u SAD: Zapad doveo čovečanstvo do granice nuklearnog ArmagedonaGetty © Darko Bandic / Stringer

Zapadne zemlje predvođene Sjedinjenim Američkim Državama odlučile su da dovedu čovečanstvo do opasne linije nuklearnog Armagedona, upozorio je ambasador Ruske federacije u SAD Anatolij Antonov.

On je komentarisao izjave američkih zvaničnika da oružje sa osiromašenim uranijumom predstavlja uobičajeni tip naoružanja koje se koristi decenijama i ne predstavlja posebnu opasnost, preneo je TASS.

"Teško je komentarisati ovu vrstu nesuvislosti. Američki zvaničnici dosegli su novo dno sa svojim neodgovornim izjavama. Neprekinuti protok smrtonosnog oružja dolazi u Ukrajinu i pomoću njega ubijaju se civili, uništavaju stambena naselja, škole, bolnice, vrtići", citiraju se reči Antonova u saopštenju ruske ambasade.

On je naglasio da čak ni to nije dovoljno zapadnim čudovištima, kako ih je nazvao.

"Sada žele da isporuče Kijevu nacističku municiju sa osiromašenim uranijumom. Izgleda da je prosvećeni Zapad, predvođen Vašingtonom, čvrsto odlučio da dovede čovečanstvo do opasne linije iza koje se sve jasnije nazire nuklearni Armagedon", izjavio je Antonov.

On je ukazao na činjenicu da su o negativnim posledicama upotrebe takve municije izveštavali i potvrdili ih i zapadni novinari.

"Ako ne želite da slušate nas, pogledate izveštaje evropskih kolega", istakao je ambasador.

Ruski diplomata podsetio je da prilikom upotrebe ovakve municije radioaktivna prašina pada na zemlju, da je izuzetno toksična i ne može da bude dekontaminirana.

"Takve supstance izazivaju porast oboljevanja od raka. Amerikanci to dobro znaju jer su već koristili ovakvo oružje u Iraku i Jugoslaviji. Žrtve su imale fatalne tegobe, a njihova deca urođene mane", upozorio je Antonov.

image