Svet

Arhijereji SPC pozvali Australiju i Hrvatsku da stanu u odbranu UPC

Mitropolit australijsko-novozelandski Siluan i episkop gornjokarlovački Gerasim pozvali su premijere Australije, odnosno Hrvatske da ukažu međunarodnoj političkoj javnosti na kršenje verskih prava u Ukrajini i pritiske kojima je izložena UPC
Arhijereji SPC pozvali Australiju i Hrvatsku da stanu u odbranu UPCGetty © Jeff J Mitchell / Staff

Mitropolit australijsko-novozelandski Siluan i episkop gornjokarlovački Gerasim pozvali su državne vlasti Australije, odnosno Hrvatske, da stanu u odbranu progonjene Ukrajinske pravoslavne crkve i pozovu ukrajinske vlasti da poštuju verska prava i zaustave progon pravoslavnog monaštva naročito Kijevsko-pečerske lavre.

Episkop Gerasim uputio je pismo predsedniku hrvatske vlade Andreju Plenkoviću u kojem apeluje na njega da kao premijer, koji ima priliku da to učini u Evropskom parlamentu i institucijama nadležnim za zaštitu ljudskih prava i sloboda, obavesti svoje evropske kolege i širu javnost o "grubom kršenju prava na slobodu savesti i veroispovesti u Ukrajini, koje se ogleda u diskriminaciji pravoslavnog stanovništva i grubom kršenju njihovih osnovnih ljudskih prava".

Molbu vladike Gerasima objavio je na svom Telegram kanalu mitropolit zaporoško-melitopoljski Luka, koji je prethodno vladiki SPC poslao pismo u kojem ga obaveštava o izuzetno teškom položaju Ukrajinske pravoslavne crkve.

Episkop gornjokarlovački u obraćanju hrvatskom premijeru naveo je da ga je upravo pismo mitropolita Luke u kojem se govori o "zastrašujućim razmerama progona kanonskog pravoslavlja u Ukrajini" navelo da se obrati vlastima. Vladika je napisao da se u Ukrajini danas sistematski oduzimaju hramovi UPC, zabranjuju bogosluženja i obredi, kao i da se vodi opšta anticrkvena propagandna kampanja.

"Od početka oružanog konflikta u Ukrajini tokom 2022. godine pa sve do danas nasilnim metodama ili kao rezultat nezakonitog delovanja državnih činovnika, UPC je oduzeto više od 250 crkava, a još stotine hramova nalazi u procesu konfiskacije", upozorava vladika Gerasim.

On je u pismu Plenkoviću naveo i da se radi na zakonima koji bi zabranili delovanje UPC, lokalne vlasti neretko traže načine da zabrane prihode "jedinoj kanonskoj pravoslavnoj crkvi u Ukrajini", dvanaestorici episkopa oduzeto je državljanstvo, što bi mogao biti put ka njihovom proterivanju iz Ukrajine, a slična sudbina mogla bi da zadesi i sveštenike UPC, napisao je vladika Gerasim.

Vlastima zemlje u kojoj je episkop obratio se i mitropolit australijsko-novozelandski Siluan koji je pisao australijskom premijeru. On je naveo da piše "u ime mnogih zabrinutih pravoslavnih vernika širom Australije, povodom otvorenog progona i gaženja verskih sloboda i ljudskih prava koje se, pred našim očima, dešava u Svetouspenskoj Kijevo-Pečerskoj lavri".

"Monasima ovog drevnog manastira, koji, kao i njihovi prethodnici, vekovima pre njih, žive u monaškoj samoći i molitvi, državne vlasti u Kijevu naložile su da do 29. marta ove godine napuste manastir Donje Lavre. Bratstvo, kao i ostatak Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), širom Ukrajine, progonjeno je od strane države samo zato jer je ostalo lojalno kanonskom poretku i ustrojstvu Svete Pravoslavne Crkve", navodi se u pismu mitropolita Siluana koje je objavljeno na sajtu Mitropolije.

On je istakao da je razlog progona to što UPC odbija da se pokori politici i postane deo, kako ju je nazvao, državno nametnute nacionalističke tvorevine "Pravoslavne crkve Ukrajine".

"Progon monaštva pomenute Lavre je zapravo deo nacionalističkog požara politički zapaljenog i raspirivanog od strane ukrajinske vlade u Kijevu", navodi mitropolit Siluan.

On je citirao igumana Kijevsko-pečerskog bratstva, mitropolita Pavla, koji je rekao da su u lavru došli da svoj život posvete služenju Bogu, molitvi, narodu, kao i da se "mole za našu državu pa, stoga, molimo i danas, u ovim teškim vremenima, da nas Gospod zaštiti". Mitropolit Pavle je naveo da su monasi građani Ukrajine i zamolio vlastodršce da se ne mešaju u poslove Crkve i da ostave monahe na miru da se mole Gospodu.

"Napominjemo da vlasti u Kijevu i međunarodne vlade prikrivaju težak položaj monaštva. Stoga, apelujem na Vas, premijera naše demokratske i suverene države Australije, da uradite pravu stvar i zahtevate od vlasti u Ukrajini da poštuju i brane demokratska prava, verske slobode i slobode savesti, posebno u odnosu na monaštvo u Ukrajini, Kijevu, Kijevo-Pečerskoj lavri i Ukrajinskoj Pravoslavnoj Crkvi", istakao je mitropolit Siluan.

image