Svet

Semafor u kvaru? Koalicioni odbori vladajućih stranaka u Nemačkoj nikako da reše sporna pitanja

Lideri Socijaldemokrata (SPD), Zelenih i Liberala (FDP) razgovarali su oko 20 sati ali nisu postigli dogovor. Nastavak pregovora zakazan je za utorak
Semafor u kvaru? Koalicioni odbori vladajućih stranaka u Nemačkoj nikako da reše sporna pitanja© Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Izgradnja autoputa, "oproštaj" od grejanja na naftu i gas, smanjene emisije gasova: mnogo je problema sa kojima se suočava nemačka vladajuća "semafor" koalicija, a ton je u poslednje vreme oštriji, posebno između FDP-a i Zelenih.

Sporna pitanja trebalo bi da se reše u koalicionom odboru. Ali to do sada nije bilo uspešno, uprkos maratonskoj sesiji od 20 sati, piše "Špigel".

Sednica, koja je prekinuta zbog konsultacija nemačko-holandske vlade u Roterdamu, ipak je bila delimično uspešna budući da su stranke saopštile da su "postigle veliki napredak u poverljivim i konstruktivnim razgovorima".

Konsultacije će biti nastavljene sutra, po povratku kancelara Olafa Šolca (SPD) ali i ministra ekonomije Roberta Habeka (Zeleni) i ministra finansija Kristijana Lindera (FDP) iz Roterdama.

"Semafor" koalicija se već mesecima spori oko brojnih pitanja, od izgradnje pruga i puteva, do zaštite klime i zamene sistema grejanja na naftu i gas.

U koalicionom odboru su lideri vladajućih partija i frakcija, kancelar i nekoliko ministara. Koalicionim sporazumom dogovoreno je da će se odbor sastajati jednom mesečno "kako bi razgovarali o fundamentalnim i aktuelnim političkim pitanjima i da bi koordinisali dalje planiranje rada". U praksi, međutim, odbor se sastajao mnogo ređe.

Nije neobično da pregovori dugo traju. Konsultacije koalicionog odbora prošlog septembra takođe su trajale 18 sati - međutim, tada je postignut dogovor o trećem paketu pomoći.

image