Svet

Bajden zasad odlaže vazdušne udare u Siriji, ali...

Američki predsednik poručio da Sjedinjene Države ne traže sukob sa Iranom, ali da će da deluju snažno da "zaštite narod"
Bajden zasad odlaže vazdušne udare u Siriji, ali...© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Nakon što su uzvratili na napad drona za koji su tvrdili da je iranskog porekla, a kada je poginuo jedan državljanin SAD a još šestoro povređeno, američki ratni avioni bili su spremni da izvedu drugu rundu vazdušnih napada prošlog petka, 24. marta, ali je Bela kuća od toga ipak odustala, rekao je visoki američki zvaničnik a preneo "Njujork tajms".

Ove sedmice zvaničnici administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena rekli su pak da je njihova vojska spremna da odgovori na sve nove pretnje američkim vojnicima i osoblju.

Međutim, delovalo je da ne žele dalju eskalaciju napada, niti rat sa Iranom i njegovim zastupnicima, odnosno da ostaju usredsređeni na misiju pomoći u likvidaciji preostalih uporišta boraca Islamske države koji i dalje izvode gerilske napade u regionu, piše "Njujork tajms".

S tim u vezi je i izjava američkog lidera, koji je želeo da ublaži strahove da bi napadi između Sjedinjenih Država i militantnih grupa u Siriji, tj. iranskim Korpusom garde Islamske revolucije, mogli da izmaknu kontroli, dok je istovremeno upozorio Teheran da vodi računa o akcijama grupacija koje zastupaju njegove interese.  

"Nemojte da pogrešite, Sjedinjene Države ne traže, ne traže, naglašavam, sukob sa Iranom", rekao je Bajden u Otavi, gde je bio u državnoj poseti. "Ali budite spremni da delujemo snažno da zaštitimo svoj narod."

Na istoj poziciji bio je i portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi kada je rekao, u intervjuu Si-En-Enu, da ne žele konflikt s Iranom, ali i da će učiniti "ono što treba da uradimo brzo i hrabro da zaštitimo naše ljude i naše objekte u Siriji".

Dodao je i da su bili jasni u komunikaciji s Iranom koliko im je važna misija koju sprovode u Siriji, te da će istu i zaštititi.

I mišljenja analitičara su donekle podeljena – neki su zabrinuti da bi vazdušni napadi mogli da poremete diplomatske napore za smanjenje tenzija širom Bliskog istoka, uključujući i nedavni sporazum između Irana i Saudijske Arabije o okončanju višegodišnjih previranja. 

Ali druga struja, među kojima su i bivši zvaničnici američkog ministarstva odbrane, zastupa tezu da čak ni uzvratni udari SAD neće odvratiti Iran ili njegove zastupnike i da Bela kuća treba da pojača represalije.

"Trenutna politika 'proporcionalnog odgovora' nije okončala ove ničim izazvane napade", izjavio je bivši visoki zvaničnik za bliskoistočnu politiku u Pentagonu Majkl P. Malroj.

"Ako ćeš udariti, udari snažno", dodao je Malroj a preneo "Njujork tajms".

image