Svet

Novi američki mirovni plan za Ukrajinu i Rusiju

Menadžer hedž fonda Bil Ejkman smatra da bi Kijev trebalo da napravi ustupke Moskvi
Novi američki mirovni plan za Ukrajinu i RusijuAP © Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Ukrajina bi trebalo da prizna Krim kao deo Rusije i odustane od svog plana da postane članica NATO saveza, zarad mira, smatra američki milijarder i menadžer hedž fonda Bil Ejkman.

Poput šefa "Spejs Iksa" i Tesle, Ilona Maska i Ejkman se momentalno našao na udaru kritika zbog predloga da Kijev napravi neke ustupke kako bi se sukob smirio.

"Krim je bio deo Rusije sve do 1954. godine i tamo mahom žive etnički Rusi, pa ne čudi zašto svet nije mnogo reagovao kada ga je Rusija pripojila 2014. godine", rekao je izvršni direktor "Peršing skver kapital menadžmenta".

Prema njegovim rečima, granice bi trebalo da se vrate na stanje pre 24. februara kada je Rusija pokrenula svoju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i pre nego što su četiri bivša ukrajinska regiona glasala za ujedinjenje sa Rusijom.

Ejmkman je dodao da bi Zapad trebalo da pomaže Kijevu okooporavka, kao i da Ukrajina ne bi trebalo da uđe u NATO.

"Hiljade života bi bilo spašeno a resursi bi trebalo da budu uloženi u izgradnju, umesto u rat koji će samo doneti još uništenja i smrti", naveo je on.

"Ako postoji održiv put ka miru, trebalo bi da krenemo njim. Svaki dan nastavka sukoba, raste i rizik po svet", dodao je milijarder.

Nakon što se našao na udaru kritika, Ejkman je pojasnio svoj stav.

"Juče sam predložio da bi razumno mirovno rešenje mogao da bude povratak na granice od 24. februara, Maršalov plan izgradnje i odluka da se ne uđe u NATO. Onda su izvukli noževe. Optužen sam da sam mirotvorac i nešto gore“, dodao je on.

"Ono što mene interesuje je da li je Ukrajini bolje sa nastavkom rata koji će dovesti do hiljada mrtvih Ukrajinaca i koji će sravniti zemlju ili je razumljivije neko ispregovarano rešenje? Ja sasvim sigurno nisam ekspert. Rastužuje me što gledam toliko smrti i uništavanja bez vidljivog kraja ili prilike za rešenje", dodao je on.

Ejkman je naveo i da u dogovoru ove strane moraju da načine neki ustupak ili rešenja neće biti.

"Šta je najmanje što obe strane mogu da urade što je prihvatljivo za obe? Šta propuštam? Kakve bolje ideje vi imate?", pitao je on.

Ejkmanovi komentari usledili su nakon što se sve više javnih ličnosti sa Zapada oglasilo sa predlozima o mogućem mirovnom sporazumu između Rusije i Ukrajine.

Kapitalista i preduzetnik Dejvid Saks proteklog vikenda predložio je da Sjedinjene Države predlože primirje na osnovu granica od 23. februara i da garantuje da Ukrajina neće ući u NATO.

Mask je ranije ovog meseca ponudio svoju verziju mirovnog dogovora koji podrazumeva da Ukrajina prizna Krim kao ruski. Kijev i Zapad su odmah osuli paljbu po Masku, optuživši ga da favorizuje Moskvu.

image