Svet

Oštar odgovor premijera Izraela Bajdenu: Sami donosimo odluke, ne trebaju nam vaši pritisci

Ranije je Bajden u razgovoru sa novinarima izraelskom predsedniku Vlade poručio da "ne mogu da nastave ovim putem"
Oštar odgovor premijera Izraela Bajdenu: Sami donosimo odluke, ne trebaju nam vaši pritisci© Tanjug/Abir Sultan/Pool Photo via AP, File

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu ljutito je danas odreagovao na apel američkog predsednika Džozefa Bajdena, koji ga je pozvao da odustane od svojih kontroverznih planova reforme pravosuđa.

On je sa svog Tviter naloga poručio da će Izrael donositi sopstvene odluke, "a ne odluke zasnovane na pritiscima iz inostranstva", preneo je Bi-Bi-Si.

Ranije je Bajden u razgovoru sa novinarima izraelskom predsedniku Vlade poručio da "ne mogu da nastave ovim putem", misleći na ovonedeljne masovne proteste koji su doveli do zastoja u Izraelu, a aktuelnu vladu primorali da privremeno obustavi proces reforme pravosuđa.

Protesti u Izraelu su intenzivirani posle Netanijahuovog povratka na vlast krajem prošle godine na čelu najdesnije nacionalističke vlade u istoriji Izraela, i najava da će ovlašćenja pravosuđa biti ograničena.

Ostvarenje planova izraelskog premijera dalo bi vladi mogućnost da preuzme potpunu kontrolu nad komitetom koji imenuje sudije, a na kraju bi i Vrhovnom sudu bila oduzeta ključna ovlašćenja, kao što je i ovlašćenje da poništi zakone koje smatra neustavnim.

image