Svet

Ipak propao dogovor opozicije u Turskoj: Neće imati zajedničkog kandidata na predsedničkim izborima

Stranke okupljene u Nacionalni savez objavile su da je njihov zajednički kandidat Kemal Kiličdaroglu, ali je ideju o jedinstvu pokvario Muharem Indže koji se takođe kandidovao
Ipak propao dogovor opozicije u Turskoj: Neće imati zajedničkog kandidata na predsedničkim izborima© Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici

Turska opozicija nije uspela da se dogovori o jedinstvenom kandidatu za predsedničke izbore, pa je tako Muharem Indže iz stranke Memleket (Otadžbinska partija) odbio da povuče kandidaturu u korist Kemala Kiličdaroglua iz Narodnog saveza, preneo je turski dnevnik "Hurijet".

Predsednički i parlamentarni izbori u Turskoj zakazani su za 14. maj, a glavni protivnik aktuelnog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana je, prema anketama, kandidat iz opozicionog Republikanskog saveza, Kiličdaroglu.

Indže, koji je predsednik Otadžbinske partije i kandidat na predsedničkim izborima, je nakon sastanka sa Kiličdarogluom rekao da je potrebno da postoji savezništvo principa, a ne interesa, kao i da obojica rade na tome da Erdogan bude smenjen.

"Erdogan mora da ode, on je umoran i arogantan. On ne veruje u zakon, ne treba da vlada ni pet minuta zemljom", rekao je Indže i dodao da neće povući svoju kandidaturu.

Na predsedničkim izborima dozvoljeno je učešće četiri kandidata, a mnogi opozicioni aktivisti pozivali su Indžea da povuče kandidaturu, verujući da će sprečiti Kilidžaroglua da pobedi u prvom krugu i uzeti deo glasova opozicije za sebe.

Odgovarajući na ove optužbe, on je za "Hurijet" rekao da nije samo nezadovoljan aktuelnom vlašću, već i opozicionim blokom, i da namerava da se bavi politikom.

Početkom meseca objavljeno je da je Nacionalni savez u Turskoj, koji čini šest opozicionih stranaka postigao dogovor o zajedničkom kandidatu, to se nije obistinilo.

Nakon sastanka takozvane "šestorke" objavljeno je zajedničko saopštenje da će dogovor biti javnosti predstavljen 6. marta, što je izostalo.

image