Svet

Kina: Uprkos Zapadu, produbljujemo vojnu saradnju s Rusijom

Odnosi Kine i Rusije nisu vojno-politički savez iz doba Hladnog rata, oni prevazilaze taj model odnosa između država, poručili su iz kineskog Ministarstva odbrane
Kina: Uprkos Zapadu, produbljujemo vojnu saradnju s Rusijomwww.globallookpress.com © Xie Huanchi

Kina je saopštila da je njena vojska spremna da radi zajedno sa ruskom vojskom na jačanju strateške komunikacije i koordinacije, saopštilo je kinesko Ministarstvo odbrane.

Dve zemlje će zajedno raditi na sprovođenju globalnih bezbednosnih inicijativa, rekao je Tan Kefei, portparol Ministarstva odbrane, na redovnoj konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

"Prijateljstvo između Kine i Rusije jača iz dana u dan. Odnosi Kine i Rusije nisu vojno-politički savez iz doba Hladnog rata, oni prevazilaze ovaj model odnosa između država", istakao je on, a preneo TASS.

Tan je rekao da će dve zemlje produbiti vojno poverenje i zajednički čuvati međunarodnu pravičnost i pravdu, kao i da će organizovati zajedničke pomorske, vazdušne patrole i zajedničke vežbe.

"Kineska vojska zajedno sa Oružanim snagama Rusije namerava da preduzme zajedničke napore u sprovođenju glavnog konsenzusa koji su postigli lideri dve zemlje, da postepeno unaprede stratešku koordinaciju i redovno sprovode zajedničke vežbe i pomorske i vazdušne patrole", poručio je Tan.

SAD da prestanu sa provokacijama

On je naglasio da Oružane snage SAD moraju da prestanu da provociraju Kinu u Južnom kineskom moru, inače će snositi odgovornost za potencijalne incidente.

O plovidbi broda američke mornarice u blizini Paracelskih ostrva, koja su pod kontrolom Kine u Južnom kineskom moru, Tan kaže da je u pitanju provokacija.

"Snažno zahtevamo da SAD odmah prekinu takve provokacije, jer će u suprotnom snositi punu odgovornost za sve velike posledice potencijalnog incidenta koji to može da izazove", upozorio je.

Tan je ocenio da bi saradnja američko-britansko-australijskog vojnog saveza AUKUS na nuklearnim podmornicama mogla da izazove novu trku u naoružanju.

"Čim se otvori Pandorina kutija, strateška ravnoteža u regionu će biti uništena, kao i bezbednost zemalja u regionu što može da pokrene novu trku u naoružanju", naveo je.

Kineski predsednik Si Đinping nedavno je posetio Rusiju i sastao se sa predsednikom Vladimirom Putinom, što su SAD osudile. 

image