Svet

Stoltenberg o odluci Turske: Finska sa nama u narednih nekoliko dana

Turski parlament odobrio je kandidaturu za članstvo Finske u NATO, čime je otvoren put Helsinkiju da se priključi zapadnoj Alijansi
Stoltenberg o odluci Turske: Finska sa nama u narednih nekoliko dana© Tanjug/Jonas Ekstromer/TT News Agency

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će se Finska pridružiti Alijansi u narednih nekoliko dana, nakon odluke turskog parlamenta da ratifikuje protokol o članstvu te zemlje.

Finska i Švedska su u maju prošle godine, podnele prijave generalnom sekretaru NATO-a za ulazak u Alijansu. Do početka 2023., 28 od 30 zemalja NATO-a odobrilo je obe aplikacije, ali su Mađarska i Turska želele da švedsku aplikaciju razmatraju odvojeno od finske.

Podsetimo, turski parlament odobrio je kandidaturu za članstvo Finske u NATO, čime je otvoren put Helsinkiju da se priključi zapadnoj Alijansi.

Turski parlament je poslednji od parlamenata 30 članica NATO koji je odobrio članstvo Finske u Alijansi, jer je nedavno i parlament Mađarske, nakon višemesečnih odlaganja, odobrio ulazak Helsinkija u zapadni savez.

Predsednik Finske Sauli Ninisto ranije je potpisao zakon kojim se toj zemlji omogućava da postane članica NATO-a nezavisno od Švedske, odnosno da te dve zemlje ne moraju istovremeno da postanu članice Alijanse.

image