Svet

Samo bahato: Sunak potrošio pola miliona funti na avionske letove

Let britanskog premijera do i od Egipta na samit KOP27 koštao je nešto više od 108.000 funti, a nedelju dana kasnije odleteo je na Bali na samit G20 kada su samo troškovi leta iznosili više od 340.000 funti
Samo bahato: Sunak potrošio pola miliona funti na avionske letove© Tanjug/Stefan Rousseau/Pool Photo via AP

Britanski premijer Riši Sunak potrošio je za malo više od nedelju dana gotovo pola miliona funti na avionske letove.

Zvanični dokumenti Sunakovog kabineta koji se odnose na premijerova putovanja u trećem kvartalu 2022. pokazuju da je Sunak potrošio nešto više od 108.000 funti na privatni avionski let do i od Egipta gde je prisustvovao samitu KOP27 na koji je odleteo 6. novembra i vratio se sledećeg dana. Nedelju dana kasnije, otišao je na samit G20 na Baliju u Indoneziji sa kojeg se vratio 17. novembra, a putovanje je koštalo više od 340.000 funti, piše britanski "Gardijan".

U decembru jednodnevni put u Letoniju i Estoniju gde je obilazio britanske trupe koštao je više od 62.000 funti. Ovaj period obuhvatio je i zvanično putovanje u inostranstvo tokom kratkog mandata Liz Tras koja je privatnim letom išla na sastanak u Prag što je koštalo gotovo 40.000 funti.

Dauning strit ponekad koristi RAF-ov avion "vojadžer", ali svi letovi koji se navode obavljeni su "erbasom" A 321 kojim upravlja čarter kompanija "Titan ervejz" u ime vlade Velike Britanije.

Takođe, kabinet premijera, prema zvaničnim podacima, potrošio je dodatnih gotovo 20.000 funti na druge troškove premijera poput smeštaja, obroka, viza.

Ovo ne uključuje troškove zvaničnika koji su takođe išli na ova putovanja, a njihov broj u delegacijama varirao je od 19, koliko ih je s Trasovom išlo u Prag do 35, koliko ih je bilo u Sunakovoj pratnji na Baliju.

Portparolka za energetiku i klimu Liberalnih demokrata rekla je da se radi o "šokantnom bacanju novca poreskih obveznika u vreme kada se ljudi muče da plate svoje račune".

Iz kancelarije portparola Dauning strita, opravdavajući strana putovanja, saopšteno je da "uloga premijera uključuje održavanje značajnih sastanaka sa svetskim liderima tokom bilateralnih sastanaka i samita kako bi razmotrili pitanja od međunarodnog značaja uključujući bezbednost, odbranu i trgovinu".

image
VV inauguration
banner