Ekonomija

Velika Britanija: Oko 370.000 firmi u opasnosti od zatvaranja

Preduzeća će morati da ispregovaraju nove ugovore kako bi mogli da zadrže niže veleprodajne cene
Velika Britanija: Oko 370.000 firmi u opasnosti od zatvaranjaGetty © Bruce Bennett

Oko 370.000 malih preduzeća u Velikoj Britaniji biće u opasnosti od ukidanja radnih mesta ili zatvaranja kada vladina podrška za plaćanje računa za energiju prestane da važi krajem sledeće nedelje, tvrdi vodeća lobistička grupa, prenosi "Blumberg".

Da bi održala korak sa visokim računima, preduzeća će morati ponovo da ispregovaraju svoje ugovore o energiji kako bi mogli da zadrže niže veleprodajne cene. To se posebno odnosi na firme koje su potpisale fiksne ugovore kada je podrška vlade bila na snazi, rekla je Tina Mekenzi iz Federacije malih preduzeća.

Ministar finansija Džeremi Hant već je najavio da će Velika Britanija proširiti podršku potrošačima, ali pomoć preduzećima će se završiti 1. aprila, uz izuzetke za energetski intenzivne proizvođače.

I pored toga što su veleprodajne cene energije u Evropi pale sa najviših u prošloj godini, "Blumberg" ističe da su one i dalje dvostruko više od nivoa pre energetske krize.

Prema sadašnjem planu pomoći, navode iz Federacije malih preduzeća, pab koji je potpisao novi ugovor u avgustu prošle godine, dobijao je 60.000 funti godišnje na račun za energiju od 85.000 funti. Prema novom planu, pab bi dobio nešto više od 2.000 funti, ističu iz organizacije.

Uprkos podršci koja je i dalje na snazi, nekoliko britanskih kompanija je već propalo zbog rekordnih računa za energiju, dodaje agencija.

image
VV inauguration
banner