Svet

Četiri miliona dece u Britaniji gladuje

Domaćinstva u Engleskoj mogu da se kandiduju za besplatne školske obroke ako zarađuju ispod 7.400 funti godišnje. Međutim, prema procenama Fondacije za hranu, čak 800.000 dece živi u siromaštvu, ali ipak ne ispunjavaju uslove
Četiri miliona dece u Britaniji gladujewww.globallookpress.com © Stephen Chung/Keystone Press Agency

Broj dece u Velikoj Britaniji koji živi u siromaštvu i nema adekvatnu ishranu gotovo se udvostručio u prethodnoj godini na skoro četiri miliona pojedinaca.

Prema istraživačkom centru Fondacije za hranu, jedno od pet (22 odsto) domaćinstava prijavilo je da je preskočilo neki od obroka, da je gladovovalo ili ništa nije pojelo ceo dan u januaru ove godine, dok je takvih porodica u istom periodu prošle godine bilo 12 odsto.

Britanska vlada je pod pritiskom da proširi program besplatnih školskih obroka za ugrožene porodice, a sve veći broj građana podržava ovu inicijativu. Čak 80 odsto učesnika ispitivanja reklo je da se zalaže za proširenje uslova za besplatni školski obrok, što je porast u odnosu na 72 procenta u oktobru prošle godine.

Izvršna direktorka Fondacije za hranu Ana Tejlor rekla je da najnoviji podaci otkrivaju velike rupe u vladinoj sigurnosnoj mreži.

"Proširivanjem programa besplatnih školskih obroka na više dece u Engleskoj u sledećem budžetu, vlada bi mogla da izvrši promenu politike koja je popularna među biračima, ciljana i blagovremena", navela je ona.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan u febraru je najavio da će svim učenicima osnovnih škola u prestonici biti ponuđeni besplatni ručkovi u periodu od godinu dana, a jednokratna akcija bi trebalo da stupi na snagu u septembru. On je istakao da program od 130 miliona funti ima za cilj da pomogne domaćinstvima koja se bore sa ekonomskom krizom i rastućim troškovima života.

Nekoliko londonskih opština već nudi besplatne školske obroke za sve osnovce, a Vels planira da obezbedi besplatne ručkove za osnovce do 2024. godine, a slična politika se primenjuje i u Škotskoj.

Najveći problem za građane Velike Britanije su sve veći troškovi energije, za kojim sledi ishrana. Procenjuje se da bi roditelji uz program besplatnih obroka uštedeli oko 440 funti godišnje po detetu.

Trenutno, domaćinstva u Engleskoj mogu da se kandiduju za besplatne školske obroke ako zarađuju ispod 7.400 funti godišnje. Međutim, prema procenama Fondacije za hranu, čak 800.000 dece u Engleskoj živi u siromaštvu, ali ipak ne ispunjavaju uslove.

image