Ekonomija

Zaribao motor Evrope: Inflacija u Nemačkoj ne pokazuje znake popuštanja

Cene u Nemačkoj, "poslovnom motoru Evrope" ne padaju, inflacija na 9,2 odsto
Zaribao motor Evrope: Inflacija u Nemačkoj ne pokazuje znake popuštanjawww.globallookpress.com © Frank Rumpenhorst/dpa

Stopa inflacije u Nemačkoj ne pokazuje znake popuštanja na početku godine, dok pritisci na cene energenata i hrane ostaju visoki zbog zapadnih sankcija Moskvi.

Potrošačke cene u Nemačkoj, usklađene kako bi mogle da se uporede sa drugim zemljama Evropske unije, u januaru su porasle za 9,2 odsto na godišnjem nivou, pokazali su podaci Saveznog zavoda za statistiku objavljeni u sredu.

U poređenju sa decembrom, cene su porasle za 0,5 odsto, dodaje se u saopštenju.

"Neusklađene" cene robe i usluga u januaru porasle su 8,7 odsto na godišnjem nivou i jedan odsto na mesečnom nivou, navodi Rojters i podseća da je to usledilo nakon revidiranih stopa inflacije od 8,1 odsto u decembru i 8,8 odsto u novembru.

"Nakon usporavanja krajem prošle godine, stopa inflacije je ostala na visokom nivou", rekla je Rut Brand, predsednica nemačkog zavoda za statistiku.

Glavni ekonomista Komercbanke Joerg Kraemer rekao je da nakon metodološke revizije inflatorne korpe "nema jasnog trenda pada inflacije od jeseni".

Prema njegovim rečima, prerano je govoriti o "pobedi" nad inflacijom, naročito jer Evropska centralna banka treba da nastavi da odlučno podiže svoje ključne kamatne stope.

Domaćinstva su u januaru plaćala skuplje robu, naročito energente i hranu, rekao je Brand.

Cene energenata bile su za 23,1 odsto više u odnosu na prethodnu godinu uprkos vladinim merama olakšice. Bez cena energenata, stopa inflacije je u januaru iznosila 7,2 odsto.

Cene hrane porasle su za 20,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu. "Stopa rasta cena hrane je tako ponovo bila više nego dvostruko veća od ukupne stope inflacije", saopštio je zavod za statistiku.

"Uočavamo porast cena za mnoge proizvode i, u sve većoj meri, i za usluge", rekao je Brand. Cene roba su u januaru porasle za 12,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a cene usluga za 4,5 odsto na godišnjem nivou.

image