Ekonomija

Finansijski eksperti: Tržišta ponovo potcenjuju inflaciju i rast kamatnih stopa

Inflacija će biti na nivou iz 70-tih, upozoravaju finansijski stručnjaci
Finansijski eksperti: Tržišta ponovo potcenjuju inflaciju i rast kamatnih stopawww.globallookpress.com © Wang Ying/XinHua

Neki od najvećih svetskih menadžera sredstava kao što su "BlekRok", "Fideliti investment" i "Karminjak" upozoravaju da tržišta potcenjuju i inflaciju i vrhunac podizanja kamatnih stopa u Americi, baš kao što su to uradili pre godinu dana.

Kako podseća "Blumberg", pre godinu dana Volstrit je skoro jednoglasno potcenio putanju inflacije. Globalne akcije su izgubile 18 biliona dolara, dok je američko tržište akcija doživelo najgoru godinu u istoriji.

Uprkos tome, čini se da lekcija nije naučena, jer Amerikanci opet očekuju da će inflacija ove godine biti relativno pitoma i pasti do cilja Federalnih rezervi od dva odsto u roku od godinu dana, dok se tržišta novca klade da će centralna banka početi da smanjuje stope.

To znači još jednu "brutalnu" godinu za tržišta jer će nedostatak radne snage verovatno podstaći inflaciju na stopu mnogo višu od očekivane, upozorava Frederiku Leru, članu investicionog komiteta francuskog menadžera imovine "Karminjak".

"Inflacija je tu da ostane", rekao je Leru "Blumbergu". "Nakon krize, centralni bankari su mislili da mogu da odlučuju o visini kamatnih stopa. U protekle dve godine shvatili su da ne mogu: ali inflacija može."

On je rekao da je jedna od najvećih grešaka danas pogrešno očekivanje da će inflacija pasti na 2,5 odsto sledeće godine, pre nego što je dodao da svet ulazi u makroekonomski ciklus koji se može uporediti sa periodom od 1966. do 1980. godine. To je, navodi "Blumberg", bio period energetskih šokova koji su doveli do toda da je inflacija u SAD u dva navrata bila dvocifrena.

"Moramo da živimo u veoma drugačijem okruženju nego ranije", rekao je Leru. Zlato, japanske akcije i pouzdane, stabilne kompanije će se vratiti na velika vrata jer centralne banke neće biti spremne da nanose previše bola.

"U jednom trenutku tržište će morati da shvati da dolazi još povećanja stopa", rekao je on.

Zvaničnici Fed-a su prošle sedmice ponovili da neće brzo menjati svoju politiku, a slično je rekaoi glavni ekonomista Evropske centralne banke Filip Lejn koji je naveo da će pritisci na cene ostati visoki, čak i ako povećani troškovi energenata malo padnu.

Analitičari "BlekRokovog" Investicionog instituta takođe smatraju da je visoka inflacija tu da ostane i ne očekuju da će recesija podstaći Fed da smanji stope. Umesto toga, oni očekuju da će Fed sporije dizati kamatne stope kako ekonomsko usporavanje bude sve očiglednije, čak i ako inflacija ostane iznad ciljanih dva odsto.

"Malo je verovatno da će centralne banke priskočiti u pomoć brzim smanjenjem kamatnih stopa u recesijama koje su oni izazvali kako bi inflaciju sveli na ciljeve politike. Ako ništa drugo, referentne stope mogu ostati više duže nego što to tržište očekuje", poručili su "BlekRokovi" analitičari.

Direktor kompanije "Fideliti investments" Jurien Timer rekao je za "Blumberg" da inflacija ostaje ključni rizik za tržišta jer je Fed više puta jasno stavio do znanja da želi da dostigne cilj od dva odsto.

Nemaju svi investicioni fondovi ovako pesimistično mišljenje. Holandski menadžer imovine "Robeko" koji upravlja sa 246 milijardi evra imovine, smatra da će 2023. biti dostignut vrhunac za kamatne stope, vrednost dolara i inflaciju.

image
VV inauguration
banner